16. Festival jednakih mogućnosti

16. festival jednakih U Zagrebu je 23. svibnja 2017. godine u organizaciji Društva tjelesnih invalida započeo 16. Festival jednakih mogućnosti. Ovaj je festival međunarodna manifestacija urbane kulture tijekom koje osoba s invaliditetom, zajedno s umjetnicima, nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu, te edukacijsko-rehabilitacijskim i sportskim igrama. Jedan od ciljeva festivala je javno pokazati bogatstvo stvaralačkih mogućnosti svih izvođača, istovremeno šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i iste obveze poput svih ostalih građana. Ovogodišnji festival održava se od 23. do 25. svibnja na Jelačićevom trgu u Zagrebu, a potrebno je istaknuti kako će u cjelodnevnim programima nastupiti preko 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih su 600 osobe s invaliditetom. Svečanom otvorenju festivala uz brojne dužnosnike prisustvovao je Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

   

6. sjednica Odbora za praćenje Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.

6. sjednica OdboraMinistarstvo rada i mirovinskoga sustava kao Upravljačko tijelo za Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. organiziralo je 6. sjednicu Odbora za praćenje Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. koja je održana 22. svibnja 2017. godine u Poreču. Na sjednici su sudjelovali članovi Odbora, predstavnici: tijela državne uprave, partnerskih institucija, organizacija civilnoga društva, socijalnih i gospodarskih partnera, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, tijela za reviziju, Opće uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Europske komisije (DG EMPL) te financijskih institucija relevantnih za provedbu Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u Republici Hrvatskoj. Kao promatrač na sjednici je sudjelovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

   

U Bruxellesu održan Radni forum o provođenju UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Europskoj uniji i zemljama članicama

Radni forum 2017Uz predstavnice Ministarstva demografije, obitelji, socijalne politike i mladih i Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske na Radnom formu su Hrvatsku predstavljali zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić i savjetnica Branka Meić Salie. Radni forum je okupio predstavnike središnjih točaka za praćenje provođenja Konvencije pri vladama zemalja članica EU-a, predstavnike nezavisnih tijela, osoba s invaliditetom i institucija EU-a. Teme ovogodišnjeg Radnog foruma bile su procjena invaliditeta u skladu s modelom ljudskih prava, provođenje preporuka UN-ovog Odbora za prava osoba s invaliditetom i priprema za drugi dijalog s Odborom kao i zaštita osoba s invaliditetom u humanitarnim situacijama u Europi.

Opširnije: U Bruxellesu održan Radni forum o provođenju UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Europskoj uniji i zemljama članicama

   

Obilježavanje 25 godina primanja Hrvatske u članstvo UN-a

25 godina RH u UNU Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je proslava 25. obljetnice primanja Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda. Prije 25 godina Hrvatska je 22. svibnja 1992. godine postala članicom Ujedinjenih naroda. Tim povodom postavljena je izložba „25. godina Republike Hrvatske u Ujedinjenim Narodima“. Obilježavanju su nazočili predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavnici institucija i drugi uzvanici. Na događanju je nazočila i Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

   

Pravobraniteljica gostovala kao predavačica u Školi za medicinske sestre Vrapče

Skola za med. sesŠkola za medicinske sestre Vrapče je petogodišnja strukovna škola koja obrazuje za zanimanje medicinska sestra opće njege / medicinski tehničar opće njege. U suradnji s nastavnikom g. Tucakom pravobraniteljica Anka Slonjšak je 17. svibnja održala predavanje učenicama/ima četvrtih razreda Škole za medicinske sestre Vrapče. Pred preko 70 učenika pravobraniteljica je govorila o položaju osoba s invaliditetom u RH, suzbijanju diskriminacije, Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom i društvenom modelu, terminologiji… te se posebno osvrnula na komunikaciju i odnos medicinskog osoblja prema osobama s invaliditetom kao pacijentima. Učenici su bili vrlo zainteresirani te su postavljali pitanja iz raznih područja, a koja su se posebno odnosila na postupanja pravobraniteljice u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom te područja zdravstvene zaštite.

   

Stranica 4 od 131

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

POSI u medijima

Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020.

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.