Javne politike i osobe s invaliditetom

HUPTOd 15. do 17. rujna 2017. godine Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT), po 18. puta u Umagu su za svoje članove organizirali Radni vikend. Na dvodnevnom savjetovanju sudjelovali su predstavnici institucija, ustanova, stručnjaci raznih profila te predstavnici osoba s invaliditetom. Na radnom vikendu je prisustvovalo preko šezdeset osoba s paraplegijom i tetraplegijom i njihove pratnje iz područja cijele Hrvatske. Unatoč glavnoj temi „Javne politike i osobe s invaliditetom“ na radnom vikendu su održana predavanja i radionice, predstavljanje rezultata istraživanja te druge zanimljivosti. Pravobraniteljica Anka Slonjšak održala je predavanje na temu: „Diskriminacija i osobe s invaliditetom“, dok je zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč Knežević održala radionicu o pravima iz socijalne skrbi. Više o radnom vikendu se nalazi na https://hupt.hr/

   

Posjet udruzi Pružam ti ruku, Umag

pruzam ti rukuTijekom boravka u Umagu, pravobraniteljica Anka Slonjšak i zamjenica Mira Pekeč Knežević održale su savjetovanje u udruzi Pružam ti ruku iz Umaga. Svrha posjeta bila je upoznavanje s radom udruge, njihovim iskustvima u pružanju usluga rane intervencije u djetinjstvu te informiranje o izazovima s kojima se susreću stručni suradnici kao i članovi – osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju. Pravobraniteljica i zamjenica su nazočne upoznale s iskustvima i praksom Ureda u ključnim područjima obraćanja osoba s invaliditetom, podijelile iskustva iz drugih krajeva RH te savjetovale roditelje djece s teškoćama.
Više o udruzi pogledajte na http://pruzamtiruku.hr/web_pages.php?r=46&kat=O%20udruzi

   

Konferencija – Asistivna tehnologija (AT) i augmentativna i alternativna komunikacija (AAC) u Zagrebu

asistiva tehnologijaOd 13. do 15. rujna 2017. u organizaciji Tehničkog fakulteta Rijeka, Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta Zagreb i tvrtke E-glas te uz podršku brojnih partnera i sponzora održava se međunarodna konferencija o asistivnoj tehnologiji (AT) te augmentativnoj i alternativnoj komunikaciji (AAC) u Zagrebu. Svoja klinička iskustva izlažu 32 govornika iz 9 zemalja s naglaskom na uspostavljanje komunikacije s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Cilj je upoznati sudionike o važnosti i učinkovitosti ATAAC-a te potaknuti primjenjivanje iste kako bi se ostvarila komunikacija s osobama koje ne mogu uspostaviti verbalni kontakt ili imaju potrebu za nekom vrstom asistivne tehnologije. Konferenciji je prisustvovala i Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, a odazvalo se 900 sudionika medu kojima su mnogi stručnjaci iz područja socijalne zaštite, zdravstva, obrazovanja te drugih područja. Vodeći svjetski proizvođači asistivne tehnologije održavat će radionice kroz koje će sudionici imati priliku isprobati proizvode poput opreme kontrolirane pogledom, edukacijske igračke, razne prekidače, alternativne kompjuterske opreme i drugo.Više možete pogledati na mrežnoj stranici http://www.ataac.eu/hr/

   

Istraživanje o stavovima i razini svijesti o diskriminaciji i pojavnim oblicima diskriminacije

Istrazivanje o stavovimaU Kući Europe, 11. rujna 2017. godine, Ured pučkog pravobranitelja predstavio je rezultate „Istraživanja o stavovima i razini svijesti o diskriminaciji i pojavnim oblicima diskriminacije“. Istraživanje je provedeno tijekom 2016. godine u suradnji s agencijom Ipsos, kao dio projekta Mjerenje (ne)jednakosti u Hrvatskoj, u okviru Programa o pravima, jednakosti i građanstvu Europske komisije, Glavne uprave za pravosuđe i potrošače. Istraživanje je pokazalo kako je svaka peta osoba u Hrvatskoj bila barem jednom diskriminirana u posljednjih pet godina, i to najčešće u području rada i zapošljavanja te zdravstvene zaštite. Čak 68 % od diskriminiranih osoba nije potražilo pomoć, ponajviše jer smatraju da im se situacija ne bi promijenila ili da bi se još i pogoršala. Gotovo 40 % ispitanika misli kako je diskriminacija najveći ili jedan od najvećih problema u društvu, dok ga potpuno nevažnim smatra nešto manje od 4 %. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predstavljanju je prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

Rezultati istraživanja objavljeni su na mrežnoj stranici:
http://ombudsman.hr/hr/dis/cld/1147-svaka-peta-osoba-diskriminirana-najprisutniji-stereotipi-prema-romima

   

Posjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Metkoviću i otoku Korčuli

Metkovic korculaDana 07.09.2017. pravobraniteljica i zamjenica održale su u Metkoviću sastanak s gradonačelnicima Metkovića i Ploča, predstavnikom Županije, institucija, obrazovnih ustanova i predsjednicima udruga osoba s invaliditetom. Istog dana u popodnevnim satima pravobraniteljica je obišla udruge osoba s invaliditetom na području Metkovića i upoznala se s njihovim radom nakon čega je održala savjetovanje za roditelje djece s teškoćama i dr. zainteresirane osobe s invaliditetom i građane.
Savjetnice pravobraniteljice su posjetile otok Korčulu te održale sastanke s predstavnicima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom. Također su obišle i održale sastanak s ravnateljicom Kalosa - specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, Vela Luka. Tom prigodom održala je savjetovanje s korisnicima navedene ustanove.

Opširnije: Posjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Metkoviću i otoku Korčuli

   

Stranica 5 od 139

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa NOVO!

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Osnovan Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.