Održan stručni skup o zapošljavanju i radu u Sisku

hgk-3U suradnji sa Županijskom komorom Sisak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i dalje nastavlja održavanje stručnih skupova na temu Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet. S obzirom na to da je zakonodavac propisao obavezu kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom kako bi potaknuo njihovo zapošljavanje, na skupu se raspravljalo o izazovima i mogućnostima u zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom iz pozicije poslodavaca i osoba s invaliditetom, zatim o tome zašto je važno zapošljavati osobe s invaliditetom radi podizanja konkurentnosti, o problemima pri zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom i kako ih prevladati, koji poticaji su osigurani i kako ih ostvariti, koje su mogućnosti za radnike kod kojih dođe do smanjenja radnih sposobnosti te kako ispuniti kvotu, dobiti novčanu nagradu i što su to zamjenske kvote. Osim predstavnica pravobraniteljstva za osobe s invaliditetom Mire Pekeč Knežević, zamjenice i Natalije Krajnović, savjetnice, te predstavnika HGK Davorka Vidovića, izlaganja su održali stručnjaci iz područja radnog prava, Instituta za razvoj tržišta rada, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te Financijske agencije, od kojih je preko trideset poslodavaca dobilo odgovore na konkretna pitanja. Sisačko- moslavačka županija deveta je u nizu županija u kojima se održava ovakav stručni skup, a do kraja ove i početka iduće godine organizirat će se i u preostalih jedanaest i u gradu Zagrebu.

   

Završna konferencija projekta "Održimo neovisnost" Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba DODIR

konferencija DODIRHrvatski savez gluhoslijepih osoba DODIR održao je 25. svibnja 2017. godine u Zagrebu završnu konferenciju projekta "Održimo neovisnost" pod nazivom "Otvorimo crveno-bijela vrata". "Održimo neovisnost" je projekt kojeg je DODIR, uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, provodio od 2014. do 2017. godine. Završnu konferenciju vodile su gluhoslijepe osobe, korisnici programa projekta, koji su predstavljajući sebe predstavljali svoja iskustva, a sve kako bi približili probleme s kojima se svakodnevno susreću. Tijekom konferencije predstavljena su specifična postignuća koja su ostvarena projektom na način da su gluhoslijepe osobe postale aktivni sudionici programa za podizanje kvalitete edukacije. Aktivno zagovarenje, doprinos društvu, jednake mogućnosti, dostojanstvena starost, kvalitetni prevoditelji, pravo na obrazovanje, pristup informacijama, konkretne su potrebe i želje gluoslijepih osoba. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom konferenciji je prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

16. Festival jednakih mogućnosti

16. festival jednakih U Zagrebu je 23. svibnja 2017. godine u organizaciji Društva tjelesnih invalida započeo 16. Festival jednakih mogućnosti. Ovaj je festival međunarodna manifestacija urbane kulture tijekom koje osoba s invaliditetom, zajedno s umjetnicima, nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu, te edukacijsko-rehabilitacijskim i sportskim igrama. Jedan od ciljeva festivala je javno pokazati bogatstvo stvaralačkih mogućnosti svih izvođača, istovremeno šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i iste obveze poput svih ostalih građana. Ovogodišnji festival održava se od 23. do 25. svibnja na Jelačićevom trgu u Zagrebu, a potrebno je istaknuti kako će u cjelodnevnim programima nastupiti preko 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih su 600 osobe s invaliditetom. Svečanom otvorenju festivala uz brojne dužnosnike prisustvovao je Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

   

6. sjednica Odbora za praćenje Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.

6. sjednica OdboraMinistarstvo rada i mirovinskoga sustava kao Upravljačko tijelo za Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. organiziralo je 6. sjednicu Odbora za praćenje Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. koja je održana 22. svibnja 2017. godine u Poreču. Na sjednici su sudjelovali članovi Odbora, predstavnici: tijela državne uprave, partnerskih institucija, organizacija civilnoga društva, socijalnih i gospodarskih partnera, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, tijela za reviziju, Opće uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Europske komisije (DG EMPL) te financijskih institucija relevantnih za provedbu Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u Republici Hrvatskoj. Kao promatrač na sjednici je sudjelovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

   

U Bruxellesu održan Radni forum o provođenju UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Europskoj uniji i zemljama članicama

Radni forum 2017Uz predstavnice Ministarstva demografije, obitelji, socijalne politike i mladih i Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske na Radnom formu su Hrvatsku predstavljali zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić i savjetnica Branka Meić Salie. Radni forum je okupio predstavnike središnjih točaka za praćenje provođenja Konvencije pri vladama zemalja članica EU-a, predstavnike nezavisnih tijela, osoba s invaliditetom i institucija EU-a. Teme ovogodišnjeg Radnog foruma bile su procjena invaliditeta u skladu s modelom ljudskih prava, provođenje preporuka UN-ovog Odbora za prava osoba s invaliditetom i priprema za drugi dijalog s Odborom kao i zaštita osoba s invaliditetom u humanitarnim situacijama u Europi.

Opširnije: U Bruxellesu održan Radni forum o provođenju UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Europskoj uniji i zemljama članicama

   

Stranica 5 od 132

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa NOVO!

POSI u medijima

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.