Posjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Dubrovniku i okolici

DNZDana 06.09.2017.Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak sa suradnicama posjetila je Centar za rehabilitaciju Josipovac, Mlini,Opću bolnicu Dubrovnik i Hrvatski zavod za zapošljavanje Dubrovnik, izvršila uvid, porazgovarala s korisnicima i zaposlenicima te se upoznala s izazovima i iskustvom pojedinih ustanova. Istoga dana, u Dubrovniku je održan Stručni skup: Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom - prilika, a ne namet u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, kako bi poslodavci dobili priliku saznati više o zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom, podijeliti iskustva i izazove na koje nailaze i kako bi dobili odgovore na svoja pitanja vezanu uz ovu temu. U večernjim satima Pravobraniteljica je održala savjetovanje za roditelje djece s teškoćama i dr. zainteresirane osobe s invaliditetom i građane na temu: „Razina usluga u zajednici za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom“. Na skupu su nazočili predstavnici Grada i Županije, institucija, udruga osoba s invaliditetom,osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju.

Opširnije: Posjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Dubrovniku i okolici

   

Posjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Gradu Makarskoj

POSI-Biokovka-naslovnaDana 05. rujna 2017. u Makarskoj,pravobraniteljica Anka Slonjšak je održala savjetovanje za roditelje djece s teškoćama i dr. zainteresirane osobe s invaliditetom i građane s područja Makarske te članove udruge osoba s invaliditetom Sunce, Makarska, na temu položaja osoba s invaliditetom u RH te izazovima u raznim područjima. Tijekom istog dana obišla je i sastala se s ravnateljem Specijalne bolnice za rehabilitaciju Biokovka kako bi se upoznala s izazovima i iskustvom u proteklih sedam godina od kada se pravobraniteljica sastala s ravnateljem i obišla prostore – 2010. godine. Za to vrijeme su se u Splitu sastale, zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč Knežević sa suradnicom i predstavnici Zavoda za vještačenje, rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Centra za profesionalnu rehabilitaciju Split, a vezano uz izazove u vještačenju, zapošljavanju, rehabilitaciji i radu osoba s invaliditetom.

Opširnije: Posjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Gradu Makarskoj

   

8. rujan - Svjetski dan fizikalne terapije

Svjetski dan fizikalne terapijeU organizaciji Hrvatske komore fizioterapeuta, Svjetski dan fizikalne terapije obilježen je 8. rujna 2017. godine na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu s manifestacijom „Pokretom do zdravlja“ je „Tjelesna aktivnost za život“. Tijekom manifestacije prezentirane su stručne teme o promociji profesije i uopće rada fizioterapeuta, važnosti tjelesne aktivnosti u poboljšanju zdravlja, te fizioterapijskoj skrbi u Hrvatskoj. Posebna zanimljiva bila su izlaganja korisnika usluga fizikalne terapije koji su iznijeli iskustva i razmišljanja iz svoje perspektive, u kojima im je svima fizikalna terapija značajno pomogla i poboljšala kvalitetu života.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom događanju je prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice, koji je imao priliku zahvaliti svim fizioterapeutima na njihovom angažmanu za osobe s invaliditetom i čestitati im njihov dan.

   

Međunarodni dan svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji (DMD)

DMDU organizaciji Saveza društava distrofičara Hrvatske i 28 udruga članica, 7. rujna 2017. godine, obilježen je Međunarodni dan svjesnosti o DMD-u („Duchenne mišićna distrofija“). Povodom toga dana u Domu specijalne policije u Zagrebu, održan je Okrugli stol o temi „Duchenne mišićna distrofija“. Tijekom okruglog stola gospođa Marica Mirić, predsjednica Saveza društava distrofičara Hrvatske i gospođa mr.sc. Davorka Vranješ neurologinja, prezentirali su specifičnosti, obilježja i novosti u liječenju ove, još uvijek neizlječive, fatalne, progresivne i nasljedne bolesti koja djeluje na mišiće koji kontroliraju pokrete i od koje obolijevaju samo dječaci. Procjenjuje se da od DMD-a u Hrvatskoj boluje između pedeset i sto osoba. Treću godinu za redom Međunarodni dan svjesnosti o DMD-u provodi se u Europi pod visokim pokroviteljstvom Europskog parlamenta. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom događanju je prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Obilazak zaštitne radne jedinice tvrtke Hrast-Export-Puklavec

obilazak hrastDana 24. kolovoza 2017. godine zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević i savjetnica Natalija Krajnović posjetile su tvrtku Hrast-Export-Puklavec d.o.o. za obradu, otkup i trgovanje drvetom i drvenim prerađevinama, u sklopu koje je osnovana i zaštitna radna jedinica. Tvrtka ima 169 zaposlenih osoba, od toga 10 osoba s invaliditetom te posluje na dvije lokacije - u Hrastovljanu i Varaždinu. Predstavnik tvrtke je naglasio da je zadovoljan radom osoba s invaliditetom te ukazao na određene probleme i prepreke s kojima se susreće poput dugotrajnosti vještačenja i slično istaknuvši također problem nedostatka strukovnog kadra za ovu djelatnost. Upravo zbog toga je početkom ove godine i započeta suradnja gospodarstvenika s područja obrade drva i Srednje strukovne škole Varaždin. Prilikom obilaska razgovaralo se i s osobama s invaliditetom na njihovim radnim mjestima.

   

Stranica 6 od 139

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa NOVO!

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Osnovan Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.