Obilježavanje 25 godina Zakona o pučkom pravobranitelju

25 godina Zakona o pučkom pravobranitelju11. svibnja pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora u organizaciji institucije Pučkog pravobranitelja svečano je otvorena dvodnevna Međunarodna konferencija pod nazivom „Zaštita ljudskih prava i jačanje demokracije u Europi – suzbijanje terorizma – sloboda govora – živjeti zajedno“. Konferencija se održava povodom 25 godina institucije Pučkog pravobranitelja u Republici Hrvatskoj. Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i zamjenici pozvani su na konferenciju te će tom prilikom razmijeniti iskustva s drugim predstavnicima nezavisnih institucija i međunarodnih organizacija. Na konferenciju su se odazvali uz domaće i međunarodni predstavnici, te posebno izdvajamo povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks, direktora Agencije EU za temeljna prava (FRA) Michael O'Flaherty, donedavnu predstavnicu OESS-a za slobodu medija Dunju Mijatović, predsjedavajuću Svjetskog saveza nacionalnih institucija za ljudska prava i direktoricu Instituta za ljudska prava Njemačke Beate Rudolf, predsjednika Međunarodnog instituta ombudsmana i Ombudsmana Irske Peter Tyndall, predsjedavajuću Europske mreže tijela za jednakost i izvršna direktoricu Komisije za jednakost Sjeverne Irske Evelyn Collins, kao i predstavnike UNDP-a i OHCHR-a. Navedena konferencija je prilika da zaštitnici ljudskih prava, koji igraju ključnu ulogu u očuvanju demokracije i vladavine prava, rasprave o međusobno povezanim pitanjima te da potvrde važnost ljudskih prava na izazove s kojima se suočava moderno društvo. Više o programu možete pogledati na
http://ombudsman.hr/hr/naslovna/novost/1082-hrvatska-na-dva-dana-postaje-europsko-srediste-ljudskih-prava

   

Održana radionica za edukacijske rehabilitatore koji rade u posebnim ustanovama

skup rehabilitatoraSavjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom izlagala je na Županijskom stručnom vijeću edukacijskih rehabilitatora Grada Zagreba i Zagrebačke županije koje je održano 8. svibnja 2017. godine u OŠ Nad lipom. Tema predavanja bila su iskustva Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Savjetnica pravobraniteljice prisutne je upoznala s ovlastima Pravobranitelja za osobe s invaliditetom i pozvala ih da se obraćaju s pritužbama i prijedlozima vezanim uz zaštitu prava djece s teškoćama u razvoju. Raspravljalo se o Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom i načelu razumne prilagodbe na primjerima situacija u kojima je postupala Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom vezanim uz uključivanje učenika s teškoćama u razvoju u redovne škole.

   

Wings for life

wingsOd Zadra do Primoštena održana je po četvrti put globalna sportska utrka humanitarnog karaktera "Wings for Life World Run" čiji je moto "Trčimo za one koji ne mogu". Cilj utrke bio je skupljanje sredstava za daljnja istraživanja, te popularizacija samog sporta i senzibiliziranja javnosti za probleme osoba s ozljedama leđne moždine odnosno spinalnim ozljedama. Ove godine je bio rekordan broj trkača, njih čak 8.000. Sudjelovalo je više od 50 osoba koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica. Nastupilo je 200-injak timova, od kojih posebno ističemo tim iz Sukošana s motom „Đir za Zokija" koji su trčali za svoga prijatelja Zorana Drobnaka. Uz mnogobrojne javne osobe među sportašima ističemokošarkaškog reprezentativca i NBA košarkaša Daria Šarića, zlatne olimpijske veslače braću Martin i ValentaSinkovića. Kao i prethodnih godina na utrci je sudjelovala Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Na ovogodišnjoj utrci pobijedio je Robert Radojkovič sa 65 km dok je u ženskoj kategoriji pobijedila Željka sa 44 km.
Više o Wings for life pogledajte na http://www.wingsforlifeworldrun.com/hr

   

Redovna godišnja skupština i Vijeće uprave Autism Europe (AE)

Autism EuropeSavez udruga za autizam Hrvatske od 5. do 7. svibnja 2017. po prvi je puta bio domaćin Redovne godišnje skupštine i Vijeća uprave Autism Europe (AE) na kojem je nazočilo oko 60 predstavnika članica organizacije AE iz cijele Europe i svijeta. Autism Europe je međunarodno udruženje čiji je glavni cilj unapređenje prava te poboljšanja kvalitete života osoba s autizmom i njihovim obiteljima sa sjedištem u Bruxellesu. Okuplja nacionalne saveze i organizacije koje djeluju u području autizma te broji preko 80 članica diljem svijeta.Susretu i razmjeni iskustva prisustvovala je Mira Pekeč Kenežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koja je istaknula osnovne značajke izostanka sustavne skrbi o osobama s poremećajima iz autističnog spektra svih dobnih uzrasta tevišegodišnjim naporima pravobraniteljice oko uspostave sustava. Pravobraniteljica je ustvrdila detaljnu analizu stanja skrbi, položaja i problema osoba s autizmom te ih prikazala u svom posebnom izvješću koje je prihvaćeno od strane Hrvatskog sabora 2015.godine. Izvješće je zajedno s preporukama upućeno državnim tijelima koja su uz stručnu pomoć UNICEF-a i suradnju sva tri odgovorna ministarstva (Ministarstvo zdravstva, znanosti i obrazovanja te demografije, obitelji, mladih i socijalne politike) 2016. dovršili operativni dokument - Nacionalni okvir ranog dijagnostičkog  probira djece s  PAS-om propitujući razloge zbog kojih se isti još ne primjenjuje.

   

Okrugli stol i predstavljanje studije o participaciji djece u RH

studije o participaciji djece u RH5. svibnja 2017. u prostoru Europskog doma u Zagrebu, a u organizaciji UNICEFa,održan je Okrugli stol „Poštujmo, uključimo, uvažimo“i predstavljana je studija o participaciji djece u RH koju je, u konzultaciji sa samom djecom i brojim stručnjacima i znanstvenicima koji se bave participacijom, proveo tim znanstvenica predvođen doc. dr. sc. Ivanom Jeđud Borić. Analizirana su tri područja: zakonodavno uređenje, istraživanja i poučavanje o dječjoj participaciji, a dodatni element analize odnosio se na prikaz nekih od primjera participacije djece u praksi.Okruglom stolu i predstavljanju studije prisustvovala je Mira PekečKenežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koja je pohvalila posvećenost UNICEF-a svim razvojnim aspektima djece i životnim izazovima razvoja pa tako i ovoj  značajnoj temi, osobito  sudjelovanje djece i mladih te prikaz participacije iz njihove perspektive, istaknuvši potrebu uvažavanja specifičnosti djece s teškoćama u razvoju u osiguravanju njihovog prava na participaciju.

   

Stranica 6 od 131

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

POSI u medijima

Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020.

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.