Obilježavanje 25 godina primanja Hrvatske u članstvo UN-a

25 godina RH u UNU Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je proslava 25. obljetnice primanja Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda. Prije 25 godina Hrvatska je 22. svibnja 1992. godine postala članicom Ujedinjenih naroda. Tim povodom postavljena je izložba „25. godina Republike Hrvatske u Ujedinjenim Narodima“. Obilježavanju su nazočili predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavnici institucija i drugi uzvanici. Na događanju je nazočila i Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

   

Pravobraniteljica gostovala kao predavačica u Školi za medicinske sestre Vrapče

Skola za med. sesŠkola za medicinske sestre Vrapče je petogodišnja strukovna škola koja obrazuje za zanimanje medicinska sestra opće njege / medicinski tehničar opće njege. U suradnji s nastavnikom g. Tucakom pravobraniteljica Anka Slonjšak je 17. svibnja održala predavanje učenicama/ima četvrtih razreda Škole za medicinske sestre Vrapče. Pred preko 70 učenika pravobraniteljica je govorila o položaju osoba s invaliditetom u RH, suzbijanju diskriminacije, Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom i društvenom modelu, terminologiji… te se posebno osvrnula na komunikaciju i odnos medicinskog osoblja prema osobama s invaliditetom kao pacijentima. Učenici su bili vrlo zainteresirani te su postavljali pitanja iz raznih područja, a koja su se posebno odnosila na postupanja pravobraniteljice u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom te područja zdravstvene zaštite.

   

Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

60 godinaNa sjednici Hrvatskog sabora održanoj 31. ožujka 2017. godine jednoglasno je donesena odluka o proglašenju Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama koji će se svake godine obilježavati 16. svibnja. Po prvi put taj dan Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama je obilježio u okviru svečane proslave 60. obljetnice rada Saveza u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 16. svibnja 2017. godine.Na koncertu je uz mnogobrojne umjetnike nastupio i Zbor osoba s intelektualnim teškoćama i Martina Sušec zajedno s Brodskim tamburaškim orkestrom. Predsjednica Saveza Mirjana Jakovčev pozdravila je uvažene goste i uručila  mnogobrojna priznanja. Uz ostale dobitnike, Zlatnu plaketu za dugogodišnju suradnju primila je i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Povodom 60 godina Saveza izdana je i monografija koja je dodijeljena svim dobitnicima priznanja. Uz pravobraniteljicu na obilježavanju su nazočili i zamjenici pravobraniteljice.

   

Projekt kosine ''Slopey'' se nastavlja

SlopeyZapočet kao pilot–projekt u Tkalčićevoj ulici 2015. godine, projekt „Slopey“ dana 16.05.2017.g. nastavljen je postavljanjem novih 25 živopisnih, prijenosnih kosina u Ilici koje će osobama s invaliditetom i svim osobama otežane pokretljivosti omogućiti ulazak u dosad nedostupne ugostiteljske objekte s jednom do dvije stepenice. Projekt je ostvaren zahvaljujući velikoj stručnosti i logistici osoblja Kaznionice u Lipovici–Popovači te kontinuiranoj podršci i savjetovanju Turističke zajednice grada Zagreba i nastavak je nastojanja da se Zagreb i druga atraktivna turistička odredišta u Hrvatskoj učine pristupačnima svim domaćim i stranim gostima. Ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom nazočio je Marko Gotovac, savjetnik pravobraniteljice.

   

U Zadru i Karlovcu održani stručni skupovi„Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“

skup HGKS obzirom na pozitivne povratne informacije sa šest stručnih skupova održanih tijekom 2016. godine i ove je godine dogovoren nastavak suradnje Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Hrvatske gospodarske komore vezano za održavanje stručnih skupova na temu „Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“.
Za sada je planirano do kolovoza 2017. godine održati pet skupova u pet različitih županija kako bi se ova tema približila što većem broju poslodavaca i promoviralo zapošljavanje osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada i vrijednost radnog potencijala koji posjeduju. Prvi skupovi su održani 11. svibnja u Zadru i 15. svibnja u Karlovcu. Oba skupa su otvorili direktori županijskih komora, a prisutnim poslodavcima i predstavnicima udruga uvodnim su se riječima obratiliDavorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK i Mira Pekeč- Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. U svojim uvodnim izlaganjima istaknuli su važnost održavanja ovakvih skupova i educiranja poslodavaca te koliko je važno za uspješnost poslovanja stavljati fokus na radne kompetencije odnosno znanja i vještine. Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom naglasila je važnost razumne prilagodbe pri zapošljavanju i radnim procesima.
Budući još mnogi poslodavci nisu upoznati s mogućnostima (poticaji, subvencije, zamjenske kvote, nagrade, mjere aktivne politike itd.) koje su im na raspolaganju kada zapošljavaju osobe s invaliditetom, apeliramo na poslodavce da se odazovu u što većem broju. Vjerujemo da će prepoznati važnost ove teme te iskoristiti priliku da saznaju više o zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom, podijeliti iskustva i izazove na koje nailaze i dobiti odgovore na svoja pitanja.
Idući skup će se održati 24. svibnja u Sisku. Više možete saznati na web stranici Županijske komore Sisak http://www.hgk.hr/zupanijska-komora-sisak.

Opširnije: U Zadru i Karlovcu održani stručni skupovi„Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“

   

Stranica 6 od 132

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa NOVO!

POSI u medijima

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.