Nacionalni dana osoba s cerebralnom paralizom

cedepe logo noviPovodom 40. godina rada Udruge cerebralne i dječje paralize CeDePe Zagreb održana je svečanost 4. svibnja 2017. u Maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Tom prigodom uz nazočne goste, sudjelovala je i zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč Knežević. U uvodnom govoru obratila se nazočnima te je tom prigodom čestitala članovima udruge obljetnicu i istaknula niz aktivnosti u kojima je pravobraniteljica surađivala i surađuje s predstavnicima i članovima Udruge. 5. svibnja Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize održao je završnu konferenciju Programa „InPuls“ 2014.-2017. na kojoj su prikazani rezultati i postignuća te predstavljena iskustva udruga i polaznika Informatičkih radionica financiranim od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. PovodomNacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom održan je okrugli stol pod radnim nazivom „Odrasle osobe s cerebralnom paralizom - izazovi u skrbi i kvaliteta života u zajednici“.Uzprisutne goste, ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom nazočila je Vesna Mužina, savjetnica pravobraniteljice.

   

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom svim nadbiskupijama i biskupijama poslala upozorenje zbog diskriminacije osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju

Povodom slučaja u Gradištu u kojem je svećenik najavio kako dijete sa sindromom Down i drugu djecu s teškoćama u razvoju neće pričestiti zajedno s ostalom djecom jer su „bolesni' i 'onako ništa ne znaju' pravobraniteljica za osobe s invaliditetom upozorila je nadbiskupije na izravno kršenje temeljnih ljudskih prava djece i njihovu diskriminaciju na osnovi invaliditeta. Opisano diskriminirajuće ponašanje dodatno je šokantno i neprihvatljivo jer ga je počinila osoba čija je životna služba humanost, ljudskost, poštivanje različitosti te širenje Božje riječi i duhovnih vrijednosti. Stajalište župnika i na dan kada su se djeca pričešćivala potvrđuje da ni sada nije osviješten za probleme i poteškoće koje je prouzrokovao, bez obzira na osudu javnosti i crkvenih velikodostojnika. Iskazana je neosviještenost za probleme i poteškoće koje proizlaze iz invaliditeta, ne samo za osobe s invaliditetom i za djecu s teškoćama u razvoju, već i za roditelje i obitelji osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju koji usprkos preprekama na koje nailaze u društvu ulažu veliki trud i zalaganje u osposobljavanje svoje djece i podizanje kvalitete života. Ovim poniženjem i uvredom povrijeđena su ne samo djeca pričesnici i njihove obitelji, već i župljani Gradišta pokraj Županje. Ovakav postupak je diskriminirajući te predstavlja uznemiravanje koje je opisano u članku 3. Zakona o suzbijanju diskriminacije (NN, br. 85/08, 112/12) kao svako neželjeno ponašanje uzrokovano nekim od osnova iz članka 1. stavka 1. Zakona koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobe, a koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom je sukladno odredbi članka 9. Zakona o pravobranitelju za osobe s invaliditetom (NN, br. 107/07) izdala upozorenje radi postupka župnika jer on predstavlja povredu dostojanstva te ponižavajuće i uvredljivo postupanje i kao takvo je nedopustivo sa stajališta Zakona o suzbijanju diskriminacije i Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Pravobraniteljica je ujedno od nadbiskupa i biskupa zatražila očitovanje o poduzetom povodom ranije preporuke da se objekti vjerske i sakralne namjene učine pristupačni osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Uputila je i preporuku da se dokumenti Hrvatske biskupske konferencije terminološki usklade s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom s kojom bi se trebale uskladiti i Smjernice hrvatskih biskupa o pastoralnoj skrbi osoba s invaliditetom iz 1996. godine.

   

Međunarodni praznik rada

200

Kada se govori o pravima osoba s invaliditetom uvijek je važno iznova ukazivati na njihovo pravo na rad, vrijednost radnog potencijala koji posjeduju i zašto je važno radi konkurentnosti na tržištu rada zapošljavati osobe s invaliditetom. Budući da danas obilježavamo Međunarodni praznik rada, koristimo priliku najaviti nastavak održavanja stručnih skupova na temu „Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“ koje će pravobraniteljica provoditi u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom. Prvi predstojeći skup održat će se 11. svibnja u Zadru. Više informacija o ovom skupu, kao i ostalima te datumima održavanja, možete saznati na mrežnim stranicama pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Hrvatske gospodarske komore. Apeliramo na poslodavce da se odazovu u što većem broju i vjerujemo da će prepoznati važnost ove teme te iskoristiti priliku da saznaju više o zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom, podijeliti iskustva i izazove na koje nailaze i dobiti odgovore na svoja pitanja.

Opširnije: Međunarodni praznik rada

   

Obilježavanje Nacionalnog blagdana Kraljevine Nizozemske

Kraljevina NizozemskaPovodom rođendana kralja Willem-Alexandera, što je Nacionalni blagdan Kraljevine Nizozemske, veleposlanica EllenBerends pozvala je Pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom na svečano otvaranje izložbe Tulip(an) koja se održala u prostorima nizozemskog veleposlanstva, 27. travnja 2017. godine. Na događanju je prisustvovala savjetnica Branka Meić Salie.

   

Iako Kazneni zakon definira zločin iz mržnje zbog invaliditeta, kaznena djela nad osobama s invaliditetom počinjena zbog predrasuda prema invaliditetu ne procesuiraju se kao zločini iz mržnje

ENIL HC

Hrvatska se često navodi kao primjer dobre prakse kad se radi o zakonodavnom uređenju zločina iz mržnje zbog predrasuda prema invaliditetu. Međutim, u zakonodavstvu postoji neusklađenost paradigme invaliditeta utemeljene na ljudskim pravima i društvenom modelu invaliditeta i starog medicinskog modela. Upravo takvo zakonsko uređenje može biti jedan od razloga što u praksi dosad nijedan čin nasilja nad osobama s invaliditetom koji ima težinu kaznenog djela dosad nije okvalificiran kao zločin iz mržnje.

Opširnije: Iako Kazneni zakon definira zločin iz mržnje zbog invaliditeta, kaznena djela nad osobama s invaliditetom počinjena zbog predrasuda prema invaliditetu ne procesuiraju se kao zločini iz mržnje

   

Stranica 7 od 131

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

POSI u medijima

Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020.

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.