Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge

MDOMSP 17.7.- dodjela ugovora udrugama 17. srpnja 2017. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku organiziralo je svečano potpisivanje ugovora o dodjeli financijskih sredstava za provedbu prve godine trogodišnjih programa "Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge".
Potpisan je 161 ugovor s organizacijama civilnog društva od kojih značajan broj vode i članovi su osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju. U tu svrhu osigurana su sredstva u iznosu od oko 33,5 milijuna kuna.
Na dodjeli ugovora uvodno se obratila i Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Opširnije: Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge

   

Projekt „Podrška ravnopravnosti spolova“

twinningUred za ravnopravnost spolova Vlade RH je u suradnji s twinning partnerom Institutom za zdravstvo i socijalnu skrb Republike Finske u svibnju 2016.g.počeo provedbu Twinning projekta pod nazivom „Podrška ravnopravnosti spolova“. Svečano zatvaranje projekta održano je u srijedu, 12.srpnja 2017.g.kojom prigodom su prikazani rezultati projekta i postignuća u promicanju ravnopravnosti spolova, i to:provedene javne kampanje (emitiranje radio spota, postavljanje plakata u sredstvima javnog prijevoza, provedba uličnih akcija), aktivnosti vezane za povećanje rodne osviještenosti u javnoj upravi, aktivnosti vezane za suradnju nacionalnih institucionalnih mehanizama za ravnopravnost spolova te njihova suradnja sa drugim dionicima i povećanje profesionalnih sposobnosti, znanja i vještina sudstva u području ravnopravnosti spolova. Projekt je trajao ukupno 18 mjeseci od čega je faza provedbe projekta trajala ukupno 15 mjeseci. Projekt je financiran sredstvima Europske unije u okviru Prijelaznog instrumenta za Hrvatsku. Na događanju je nazočila Andreja Makar, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.
(više: https://ravnopravnost.gov.hr/twinning-projekt-podrska-ravnopravnosti-spolova/2878)

   

Inkluzivno obrazovanje u osnovnim i srednjim školama Ličko senjske županije

GospicNa inicijativu udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju ''Pčelice'' iz Gospića, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom je dana 10.07.2017. održala sastanak u Gospiću na temu inkluzivnog obrazovanja za učenike s teškoćama u razvoju. Uz pravobraniteljicu i njezine suradnice, sastanku su prisustvovali predstavnici Ličko senjske županije i Grada Gospića, ravnatelji osnovnih i srednjih škola, predstavnici Centra za socijalnu skrb, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, djelatnici obrazovnih ustanova – članovi stručnih povjerenstava za određivanje oblika školovanja, te predstavnici Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju ''Pčelice''. Na sastanku su predstavnici institucija iznijeli podatke o podršci koja se osigurava učenicima s teškoćama u razvoju – broju osobnih asistenata, posebnim razrednim odjeljenjima za učenike s većim teškoćama u razvoju, ulaganjima u poboljšanje pristupačnosti objekata, broju stručnih suradnika i drugo. Prisutni su se osvrnuli i na izazove s kojima se suočavaju u osiguravanju kvalitetne inkluzije za učenike s teškoćama u razvoju, te se u prvi plan ističe nedovoljan broj potrebnih stručnih suradnika i neriješena sustavna edukacija nastavnog osoblja. Nakon kvalitetne i konstruktivne rasprave zaključuje se da je za uspjeh u postizanju standarda inkluzivnog obrazovanja potrebno koristiti sve zakonske i sustavne resurse, te nastaviti rad na podizanju svijesti o pravima učenika s teškoćama u razvoju na obrazovanje u sredini u kojoj žive sukladno njihovim sposobnostima.

   

Održan osnivački sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

strucni savjet

1. srpnja 2008. godine osnovana je i započela radom institucija Pravobranitelja za osobe s invaliditetom.Povodom te obljetnice pravobraniteljica je osnovala Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom čiji su članovi osobe raznih profila koji su aktivno uključeni u zalaganje za prava osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Savjet se sastoji od 15 članova i 15 njihovih zamjena. Članovi Savjeta imenovani su na prijedlog pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na vrijeme od 6 mjeseci na temelju dosadašnje suradnje na oblikovanju prijedloga izmjena propisa i drugih inicijativa na području zaštite prava osoba s invaliditetom. Osnivački sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je u Hrvatskom saboru 4. srpnja 2017. godine.Gosti na tom sastanku bili su i predstavnici saveza osoba s invaliditetom i saborska zastupnica Ljubica Lukačić. Sporazum o osnivanju Stručnog savjeta nalazi se ovdje.

Opširnije: Održan osnivački sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

   

Okrugli stol: ˝Zapošljavanje osoba s invaliditetom – izazovi i nove prilike˝

HUPT predavanjeDana 28. lipnja 2017. godine u Zagrebu je održan Okrugli stol: ˝Zapošljavanje osoba s invaliditetom – izazovi i nove prilike˝. Okrugli stol je organiziran u sklopu programa Projektor koji provode Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara u partnerstvu s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu i Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanjeosoba s invaliditetom. Sredstva za provedbu programa osiguralo je Ministarstvo zademografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz program financiranja Centara znanja. Na okruglom stolu predstavljena je i brošura „Kako dalje…?“ Na događanju su nazočile Anka Slonjšak, pravobraniteljica i Natalija Krajnović, savjetnica pravobraniteljice.

Opširnije: Okrugli stol: ˝Zapošljavanje osoba s invaliditetom – izazovi i nove prilike˝

   

Stranica 8 od 139

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa NOVO!

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Osnovan Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.