Radionica o konstruktivnom dijalogu s UN Odborom za prava osoba s invaliditetom

EDFU organizaciji Regionalnog ureda za ljudska prava UN za Europu (OHCHR), Europskog foruma za osobe s invaliditetom (EDF) i Europske mreže tijela za ravnopravnost (EQUINET), u Bruxellesu je 17. i 18. listopada održana zajednička radionica o pripremama i jačanju angažmana u aktivnostima prema UN Odboru za prava osoba s invaliditetom.
Radionica je organizirana slijedom mandata OHCHR-a za promicanje međunarodnih mehanizama o ljudskim pravima i osnaživanju nositelja prava. Sudionici su bili predstavnici civilnog društva iz brojnih europskih zemalja (Austrije, Francuske, Belgije, Norveške, Poljske, Bugarske, Malte, Hrvatske, Madžarske, Slovenije, Španjolske i Grčke). Zajednicu saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) u Bruxellesu je predstavljala gospođa Marica Mirić.
Iz ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom na radionici je izlagao temu o hrvatskim iskustvima u izradi alternativnog izvješća, Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.
Odbor je tijelo osnovano od strane država potpisnica UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, koje prati provedbu Konvencije u državama potpisnicama. Navedeni Odbor razmatra izvješća, provodi konstruktivni dijalog s državama potpisnicama te donosi zaključke i preporuke. Odbor donosi i opće komentare kojima se tumače određene odredbe Konvencije, a može zaprimati i pritužbe od pojedinaca ili grupa na postupanja države ukoliko je ona ratificirala Fakultativni protokol uz Konvenciju.

   

Reakcija na izjavu gradonačelnika grada Vukovara

Oštro osuđujem izjavu gradonačelnika Vukovara kao diskriminatornu ocjenu utemeljenu na predrasudama prema osobama s invaliditetom. Već duži niz godina upozoravam na to da je podrška uključivanju osoba s invaliditetom i stvaranju jednakih mogućnosti u hrvatskom društvu samo deklarativna. Ova izjava nažalost pokazuje pravo stanje razine svijesti izvan protokolarnih i prigodnih govora. Umjesto da sve razine vlasti počevši od one lokalne ispunjavaju svoje obaveze prema ovoj grupi građana i uklanjaju prepreke jednakim mogućnostima stvarajući preduvjete za njihovo inkluzivno obrazovanje, rehabilitaciju, zapošljavanje, stanovanje i život u zajednici uz osiguranu podršku, ova izjava pokazuje ono što osobe s invaliditetom osjećaju na svakom koraku: da se na njih gleda kao na teret društva i na one koji žive na račun drugih. Gradonačelnik zaboravlja da je društvo ono koje stvara invaliditet svojim nečinjenjem.

   

XXII. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem

soihvZajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH i ove godine je organizirala "XXII. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem", na temu Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom - obrazovanje, zapošljavanje i položaj osoba s teškim invaliditetom“. Simpozij se održava 16. i 17. listopada 2017. u Zagrebu.
Cilj skupa bio je prikaz i razmjena iskustva te prakse na nacionalnoj razini u procesu obrazovanja i zapošljavanja kao i položaj osoba s invaliditetom u RH.

Opširnije: XXII. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem

   

Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

sljepiDana 16. listopada 2017. održana je u Tifološkom muzeju u Zagrebu, javna tribina povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa koju je Hrvatski savez slijepih organizirao u partnerstvu s temeljnim udrugama Članicama. Teme tribine bile su: Inkluzivni doplatak – zašto je potreban?; Udruge slijepih – što nam znače? i Obrazovanje – osnova pismenosti slijepih je Brailleovo pismo.Uz predstavnike saveza i udruga na tribini je sudjelovala i Ljubica Lukačić, saborska zastupnica te predstavnici institucija i ustanova. Sudionicima se obratila Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom te istaknula izazove i pozitivne promjene vezano uz Zakon o socijalnoj skrbi te rad na Nacrtu zakona o inkluzivnom dodatku.

   

10. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze

logo-simpozija-s-logom-saveza-1200x513U Varaždinskim Toplicama je od 13. do 15. listopada održan 10. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze u organizaciji Saveza društava multiple skleroze Hrvatske. Na simpoziju je sudjelovalo više od 250 članova društava iz cijele Hrvatske. Tema ovogodišnjeg simpozija bila je „Multipla skleroza, bolest s tisuću lica – razmjenom informacija do zdravlja“.
Na otvorenju 10. Hrvatskog simpozija oboljelih od multiple skleroze u Varaždinskim Toplicama bile su saborske zastupnice Ljubica Lukačić i Ines Strenja Linić, zamjenik gradonačelnice Varaždinskih Toplica Ivica Čičak te ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević koja se i obratila nazočnima u uvodnom dijelu.

   

Stranica 8 od 146

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.