Završna konferencija projekta „New methods for inclusion“

New methodsU Zagrebu je 26. travnja 2017. godine održana završna konferencija projekta „New methods for inclusion“, čiji je nositelj Savez gluhih i nagluhih Grada Zagreba uz partnere Baltic Regional Fund iz Latvije i CRRES Buzãu iz Rumunjske. Projekt, koji završava u svibnju ove godine, je financirala Agencija za mobilnost i projekte Europske unije unutar Erasmus+ programa, a trajao je ukupno 20 mjeseci. Tijekom konferencije predstavljen je priručnik „Learn how to communicate, learn how to include!“ koji je pisan na četiri jezika - hrvatskom, engleskom, rumunjskom i latvijskom.
Tijekom konferencije istaknuto je da su projektom unaprijeđene vještine rada s mladima, razvijene nove metode rada, povećan socijalni kapital osoba oštećena sluha te je ostvaren pomak u smanjenju predrasuda lokalne zajednice prema uključivanju osoba s invaliditetom u društvo. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji je sudjelovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

   

Održan sastanak sa predstavnicima Saveza društava multiple skleroze Hrvatske

MSU Uredupravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je 24. travnja 2017. godine sastanak sa predstavnicima Saveza društava multiple skleroze Hrvatske. Sastanak je održan na temu problema s kojim se oboljeli od multiple skleroze susreću prvenstveno u području zdravlja, ali i u ostalim područjima. Naglašeno je kako sukladno dosadašnjim kriterijima HZZO-a za dobivanje odgovarajuće terapije za oboljele od multiple skleroze, a da bi ostvarili pravo na dobivanje terapije mora proći godinu dana od postavljanja dijagnoze i oboljeli mora imati 2 liječena relapsa bolesti, ujedno je navedeno kako je gornja granica za dobivanje lijekova koji modificiraju tijek bolesti 55 godina što je diskriminatorno. Istaknuta je potreba promjene kriterija sukladno novim smjernica za liječenje MS koje je prošle godine objavilo Hrvatsko neurološko društvo. Tijekom sastanka Pravobraniteljica je došla do saznanja kako Savez društva multiple skleroze Hrvatska u suradnji sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo radi na znanstvenom radu-istraživanju epidemiologije multiple skleroze u Hrvatskoj sa svrhom utvrđivanja broja oboljelih od multiple skleroze. Imajući u vidu samu prirodu bolesti, Pravobraniteljica podupire istraživanje i smatra kako su ista potrebna kako bi doprinijela boljem razumijevanju bolesti i adekvatnom pristupu u liječenju. Na sastanku je prisustvovala pravobraniteljica Anka Slonjšak i savjetnica Andreja Makar.

   

13. STRUČNI SKUP VATROGASACA

vatrogasciU organizaciji Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije i suorganizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice, u Opatiji je 20. i 21. travnja 2017. godine održan 13. stručni skup vatrogasaca. Organizatori su na ovogodišnjem skupu odlučili naglasak staviti i uvodne teme posvetiti osobama s invaliditetom kroz razmatranje pitanja sigurnosti i zaštite ranjivih skupina stanovništva i planove akcija vatrogasnih postrojbi. Izlagači iz više država (Republike Hrvatske, Republike Srbije i Republike Makedonije) su pred mnogobrojnim predstavnicima vatrogasaca iz cijele Hrvatske na samom početku ovogodišnjeg skupa izlagali teme koje se tiču izravno osoba s invaliditetom kao posebno ranjive skupine u društvu, odnosno načinima spašavanja i postupanjima prema njima u svim kriznim i nepredviđenim situacijama. Teme su bile razmatrane s praktičnog i stručnog gledišta uz neophodnu potrebu za zajedničkim djelovanjem i interakcijom svih žurnih službi. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na skupu je sudjelovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

   

Konferencija “Radnopravnost 2017. – Radno okruženje ponosno na raznolikost”

radnopravnost 201721. travnja održana je konferencija pod naslovom “Radnopravnost 2017. – Radno okruženje ponosno na raznolikost” koja je dio aktivnosti projekta “LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu”, kojeg financira Europska unija i sufinancira Vladin ured za udruge. U prvom djelu programa nazočnima su se obratili predstavnici sindikata iz Velike Britanije Unite the Union, najvećeg sindikata u Velikoj Britaniji koji su govorili o praksi zaštite prava LGBT radnika/ca.
U drugom dijelu okruglog stola bile su predstavljene smjernice za kolektivno pregovaranje u vidu oglednog kolektivnog ugovora usmjerene na suzbijanje diskriminacije LGBTI osoba u području rada i radnih uvjeta. U Indikatoru ravnopravnosti na radnom mjestu, online evaluacijskom alatu koji mjeri prakse poticanja inkluzivnosti i raznolikosti u radnom okruženju, sudjelovalo je oko stotinu poslodavaca. Na konferenciji je nazočio Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Indikatori dobrobiti djece

indikator djece20. travnja 2017. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku predstavilo je dokument "Indikatori dobrobiti djece". Radi se o operativnom dokumentu koji detektira slabosti sadašnjeg sustava društvene brige o djece, ali daje smjernice i predstavlja dobro polazište za definiranje javnih politika i konkretnih mjera zaštite djece i  stvaranje  povoljnih uvjeta za zdrav rast i razvoj. Uz stručnjake iz RH te predstavnike UNICEF-a, u definiranju indikatora dobrobiti za djecu s teškoćama u razvoju sudjelovala je Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice koja je nazočila predstavljanju dokumenta te se obratila uzvanicima u raspravi.

   

Stranica 8 od 131

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

POSI u medijima

Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020.

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.