46. godišnja skupština EAMDA-e održana u Zagrebu

EAMDASavez društava distrofičara Hrvatske – SDDH u suradnji s EAMDA-om – European Allianceof Muscular Disorders Associations (Europskog saveza udruga neuromuskularnihbolesti) organizirao je 46. godišnju skupštinu EAMDA-e u Zagrebu 14.10.2017.
Na ovogodišnjoj skupštini, po prvi puta u Hrvatskoj predstavljeni su lijekovi za Spinalnu mišićnu atrofiju i Duchenne mišićnu distrofiju. Uz stručnjake iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bugarske o specifičnostima bolesti, iskustvima u dosadašnjoj primjeni lijeka, postupku liječenja govorili su i sami proizvođači lijekova Spinraze (nusinersen) i Translarne(ataluren).
Ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom nazočio je Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Godišnji opći sastanak EQUINET-a 2017.

Opci sastanak EQUINET-a 2017U Bruxellesu je 11. listopada održan Godišnji opći sastanak EQUINET-a, Europske mreže tijela za jednakost, čiji je član Pravobranitelj za osobe s invaliditetom RH, a Mreža  se sastoji od 46 institucija i organizacija za suzbijanje diskriminacije iz 34 zemlje Europe. Na sastanku su podnesena izvješća o prošlom radu, usvojena izvješća o poslovanju, donesene izmjene statuta te je usvojen plan i program budućeg rada. Također, održani su i izbori za članove izvršnog odbora na kojima je zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter izabrana za predsjedavajuću, te će iduće dvije godine predsjedavati EQUINET-om.  Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u radu sastanka su sudjelovali Branka Meić Salie, savjetnica i Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Obilježavanje 10 godina postojanja EQUINET-a

10 godina EQUINETKonferencijom „Zajedno za jednaku Europu“, 10. listopada u Bruxellesu je obilježeno 10 godina postojanja EQUINET-a. Osnovna zadaća EQUINET-a je promicati jednakost u Europi kroz pružanje stručne podrške članicama, što uključuje razmjenu znanja, poticanje suradnje i istraživačkog rada, provođenje istraživanja te analizu aktualnih tema i javnih politika iz područja antidiskriminacije na europskoj razini. U uvodnom dijelu Konferencije okupljenima se obratio Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije, a brojni su govornici tijekom panel rasprava razmatrali teme vezane za promicanje jednakosti u zahtjevnim okolinama te vizije planova i izazova u budućnosti tijela za jednakost. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom konferenciji su prisustvovali Branka Meić Salie, savjetnica i Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Obilježeno 50 godina Hrvatskog saveza udruga invalida rada

n 50 godina plakat 201797101323Hrvatski savez udruga invalida rada dana 10. listopada 2017. godine obilježio je 50 godina uspješnog rada i djelovanja. Svečanost se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, supokroviteljstvom ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Uz predstavnike 36 temeljnih članica udruga, obilježavanju su nazočili mnogobrojni predstavnici institucija, stručnjaci i drugi gosti. Povodom 50 godina podijeljena su mnogobrojna priznanja pa je tako Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom jedan od dobitnika dok je zlatnu značku za osobita priznanja dobila Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Ovom prilikom još jednom čestitamo g. Josipu Petraču, njegovim suradnicima i svim predstavnicima udruga članica na rezultatima i pomacima koje su učinili na korist svojih članova te im želimo puno zdravlja i uspjeha u daljnjem radu.

   

U Otočcu održan stručni skup ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝

strucni skup OtocacU četvrtak, 5. listopada 2017. u prostorijama Županijske komore Otočacodržan je stručni skup ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝. Skup u Otočcu je 15. po redu skup koji već drugu godinu za redom organizira Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i županijskim komorama.
Cilj ovih skupova je rasvijetliti izazove zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz primjere dobre prakse i pomoći poslodavcima da osobe s invaliditetom prestanu doživljavati kao uteg svom poslovanju.

Opširnije: U Otočcu održan stručni skup ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝

   

Stranica 9 od 146

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.