Predstavljanje knjige „Uvod u para taekwondo“

Predstavljanje knjige18. studenoga u Zagrebu je uz obilježavanje prve obljetnice osnivanja Hrvatskog para taekwondo saveza predstavljena knjiga Uvod u para taekwondo, autorice Martine Peranović. Para sport je opći termin koji se koristi u definiciji sportova za osobe s invaliditetom i raznim tjelesnim i intelektualnim teškoćama, a ova je knjiga nastala kao rezultat promišljanja i uočavanja manjkavosti i nedostupnosti literature i stručne građe vezane uz sport osoba s invaliditetom, sa željom za svojevrsnom sistematizacijom prikupljenih znanja i informacija. Predstavljanju knjige je u ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice. Tijekom predstavljanja moglo se čuti kako je ova knjiga svojim sadržajem i formom jedinstvena je na svijetu te je zbog iskazanog interesa u pripremi englesko i njemačko izdanje. Knjiga predstavlja svojevrsni priručni udžbenik koji povezuje stručne spoznaje i terapijske aspekte sporta na jedan sistematičan i stručan način razumljiv trenerskoj i terapeutskoj struci, a istovremeno građu približava i široj populaciji.

   

U Tallinnu održan seminar na temu Breaking the glass ceiling: career progress for women

tallinU organizaciji Equineta, održan je u Tallinnu, Estoniji, 13-14.studenoga 2017.godine seminar na temu Breaking the glass ceiling: career progress for women. Raspravljalo se o položaju žena na tržištu rada koji je u odnosu na muškarce daleko nepovoljniji kako s financijskog aspekta gdje su prisutne razlike u primanjima tako i u pogledu napredovanja i položaja žena na rukovodećim poslovima. Kroz održani seminar i radionice istaknuta je kontinuiranu potrebu rada na izjednačavanju položaja žena na tržištu rada i stvaranja jednakih mogućnosti napredovanja za žene i muškarce, potreba uključivanja žena u tzv. muška zanimanja kako bi svojim doprinosom i na tom području mogle doprinijeti postizanju ravnopravnosti. Na seminaru je prisustvovalo 45 sudionika, te je ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom seminaru prisustvovala Andreja Makar, savjetnica pravobraniteljice.

   

Tematska sjednica: Aktivnosti i mogućnosti za jačanje kapaciteta Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama

Sabor nasiljeU organizaciji Odbora za ravnopravnost spolova dana 15. studenog 2017. održana je sjednica pod nazivom Aktivnosti i mogućnosti za jačanje kapaciteta Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama na kojoj je sudjelovala i Mira Pekeč-Knežević,zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. U uvodnom dijelu su članovi Nacionalnog tima ukazali na brojne teškoće s kojima se tim posljednjih godina susretao zbog izostanka stvarne podrške ministarstava, a to su Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike odgovornih za postupanje u svrhu prevencije i suzbijanja nasilja nad ženama. Kao osobiti problem u radu Nacionalnog tima je praksa da se iz pojedinih ministarstva delegiraju kao članovi osobe koje se ne uključuju u rad tima niti pokazuju interes za ovo područje. Nacionalni tim ne može opstati samo na temelju entuzijazma nekolicine članova koji godinama daruju svoje vrijeme, znanje i energiju da bi zaštita od nasilja nad ženama polučila bolje rezultate. Na upit predsjednika Odbora g. Sinčića što se poduzima da se vode povezivi statistički podaci o žrtvama obiteljskog nasilja, apostrofirajući potrebu vođenja podataka o osobama s različitim vrstama invaliditeta, što je i obveza sukladno preporukama UN Odbora za prava osoba s invaliditetom, članice tima su pojasnile da će se o tome posebice voditi računa kod izrade Pravilnika nakon što Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji stupi na snagu, tj. 1.1.2018.
Zaključeno je da je Nacionalni tim za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama svojim djelovanjem itekako doprinosio pozitivnim promjenama i mobiliziranju svih dionika, ali da ga treba osnažiti te od strane nadležnih ministarstava delegirati u Nacionalni tim osobe koje će aktivno i kontinuirano djelovati, biti na raspolaganju kada je to potrebno i preuzeti odgovornost za sudjelovanje.

   

10. godina Doma Duga-Zagreb

dom dugaDana 15. studenog 2017. obilježeno je 10 godina djelovanja skloništa za žrtve obiteljskog nasilja, kao jedne od djelatnosti Doma Duga-Zagreb. Tom je prigodom u ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sudjelovala Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice.Pod moderiranjem gđe. Maje Vučić, posebne izaslanice UNICEF-a za roditelje i bebe, na obilježavanju se govorilo o temi „Obitelj je (ne)sigurno mjesto!“- uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25.11.). Održana je prezentacija Evaluacijske studije „Imamo 1Okruglo“ u kojoj su izneseninajzanimljiviji statistički podaci kao i izjave žrtava, počinitelja nasilja, zaposlenika ustanove te svih suradnika u poslu kroz proteklih 10 godina, a izvodila ju je predstavnica Instituta za društvena istraživanja. Također je dan osvrt ravnateljice Doma „Duga-Zagreb“ na proteklih 10 godina uz informiranje skupa o aktivnostima Doma.

   

10. Rodina Konferencija na temu „Majčinstvo i žene s invaliditetom“

RodaDana 10. studenoga 2017. po prvi puta u Hrvatskoj održana je Konferencija s međunarodnim sudjelovanjem o pružanju zdravstvene skrbi ženama s tjelesnim i senzornim invaliditetom. Organizatori su bili Udruga Roditelji u akciji – Roda i prePorod u suradnji s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom. Na skupu je održana edukacija o reproduktivnom zdravlju žena s invaliditetom zdravstvenim djelatnicima i drugim pružateljima podrške ženama s invaliditetom u reproduktivnoj dobi. Govorilo se o konkretnim stručnim znanjima iz područja skrbi za reproduktivno zdravlje žena i za pružanje sveobuhvatne podrške ženama s različitim oblicima tjelesnog i senzornog invaliditeta u roditeljstvu:specifičnosti trudnoće, poroda i podrške tijekom babinja majkama s tjelesnim invaliditetom posebice majkama s spinalnim ozljedama, zatim o prilagođenoj podršci u dojenju za majke sa senzornim oštećenjem (gluhoća i sljepoća) te utjecaju dojenja na različite oblike tjelesnog invaliditeta i obrnuto. Također su prezentirani rezultati istraživanja Majčinstvo i žene s invaliditetom i preporuke koje će unaprijediti zdravstvenu skrb i podršku usmjerenu ženama s invaliditetom. Gosti iz Velike Britanije i Švedske izložili su primjere dobre prakse u pružanju podrške ženama s tjelesnim i senzornim invaliditetom. Na konferenciji su nazoćile savjetnica pravobraniteljice Andreja Makar i zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč Knežević koja je ujedno održala i uvodni govor.

   

Stranica 9 od 149

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.