U Bjelovaru i Koprivnici održani stručni skupovi ˝ Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝

strucni skup BjelovarU srijedu, 8. studenog 2017. u Bjelovaru i Koprivnici održani su stručni skupovi ˝ Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝ čime je nastavljena uspješna suradnja Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Hrvatske gospodarske komore te županijskih komora. Kroz ovu suradnju se nastojalo zajedničkim dijalogom i razmjenom iskustava rasvijetliti izazove zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz primjere dobre prakse i pomoći poslodavcima da osobe s invaliditetom prestanu doživljavati kao uteg svom poslovanju.Posebno je istaknuta obveza osiguranja razumne prilagodbe kao preduvjeta stvarnoj ravnopravnosti osoba s invaliditetom u području rada, ali i sve mjere koje omogućavaju poslodavcima da tu obvezu ostvare na dobrobit svog poslovanja i društva.
Idući skup ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝ održat će se u Županijskoj komori Zagreb 20. studenog 2017. godine. Više o tome pročitajte na https://www.hgk.hr/komora-zagreb.

   

Delegacija iz Makedonije posjetila Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

delegacija Makedonija

Od 6. do 10.11. u Hrvatskoj boravi delegacija iz Makedonije kako bi se upoznali s procesom deinstitucionalizacije i osiguravanja usluga u zajednici. Delegaciju čini 6 predstavnica tri institucije u kojima su smještene osobe s intelektualnim teškoćama, 2 predstavnika Ministarstva rada i socijalnu politike te predstavnice UNDP-a i UNICEF-a.
Studijski posjet Hrvatskoj započeli su sastankom sa zamjenicima i savjetnicom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Opširnije: Delegacija iz Makedonije posjetila Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

   

U Vukovaru održan stručni skup ˝ Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝

strucni skup VukovarU četvrtak, 2. studenog 2017. u prostorijama Gradske knjižnice Vukovarodržan je stručni skup ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝. Skup u Vukovaru je 17. po redu skup koji već drugu godinu za redom organizira Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i županijskim komorama.
Prisutnim poslodavcima uvodnim su se riječima obratili Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK i Mira Pekeč- Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. U svojim uvodnim izlaganjima istaknuli su važnost educiranja poslodavaca s ciljem upoznavanja s mogućnostimakoje su im na raspolaganju pri zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom. Predavači na skupu govorili su zašto je važno radi podizanja konkurentnosti zapošljavati osobe s invaliditetom, zatim o poticajima koje isplaćuje Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, uslugama centara za profesionalnu rehabilitaciju te o aktivnostima koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanjei iskustvima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom. Predstavljena je i internet stranica www.zaposliosi.hr, projekt pokrenut s ciljem približavanja poslodavcima teme zapošljavanja osoba s invaliditetom i poticanja na aktivan pristup u njihovom zapošljavanju. Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom naglasila je važnost razumne prilagodbe pri zapošljavanju i radnim procesima.Idući skupovi ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝ održat će se u Bjelovaru i Koprivnici08. studenog 2017. godine.
Više na https://www.hgk.hr/zupanijska-komora-bjelovar/strucni-skup-zaposljavanje-i-rad-osoba-s-invaliditetom-prilika-a-ne-namet-u-bjelovaru-najava i https://www.hgk.hr/zupanijska-komora-koprivnica.

   

II. Konferencija tijela za ravnopravnost Jugoistočne Europe

Konferencija Jugoistocna EuropaU Hrvatskom saboru je 30. listopada održana II. Konferencija regionalnih tijela za ravnopravnost Jugoistočne Europe pod nazivom „Izazovi prikupljanja statistike po diskriminacijskim osnovama“. Konferenciju je organizirao Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova kao nastavak višegodišnje partnerske suradnje institucija za ravnopravnost u cilju poboljšanja i statusa svih onih koji su po bilo kojoj osnovi izloženi diskriminaciji. Na Konferenciji su sudjelovali predstavnici tijela za ravnopravnost Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Albanije. Tijekom konferencije istaknuta je važnost unaprjeđenja prikupljanja podataka po diskriminacijskim osnovama i statističke obrade dobivenih podataka koji bi bili usporedivi na nacionalnoj i regionalnoj razini, a samim time i postali temelj izrade i provedbe učinkovitijih politika usmjerenih na zaštitu od diskriminacije ili njezinu prevenciju po bilo kojoj osnovi. U ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na Konferenciji je sudjelovao i održao izlaganje na temu „Statistički podaci - diskriminacijska osnova invaliditet“, Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Stručni skup ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝ u Rijeci

strucni skup ZK Rijeka25. listopada u prostorijama Centra za rehabilitaciju Rijeka na Kozali održan je 16. po redu stručni skup Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet, u organizaciji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Županijskom komorom Rijeka.Neka od pitanja na koja smo željeli dati odgovor poslodavcima na skupu su: Koji su izazovi i mogućnosti u zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom iz pozicije poslodavaca i osoba s invaliditetom? Zašto je za podizanje konkurentnosti važno zapošljavati osobe sinvaliditetom? Koji su problemi pri zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom i kako ih prevladati? Kakvi poticaji su osigurani i kako ih ostvariti? Kakve su mogućnosti za radnike kod kojih dođe do smanjenja radnih sposobnosti? Kako ispuniti kvotu, dobiti novčanu nagradu i što su to zamjenske kvote?

Opširnije: Stručni skup ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝ u Rijeci

   

Stranica 10 od 149

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.