17. studenog pravobraniteljica održala sastanak s predsjednikom Svjetske mreže korisnika i preživjelih psihijatrije i jednim od glavnih tajnika Međunarodnog saveza osoba s invaliditetom gospodinom Moosom Saliem

100_2663_thumbPravobraniteljica, njezina zamjenica i savjetnica upoznale su predsjednika Svjetske mreže s nadležnostima Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i aktivnostima koje Ured poduzima na području zaštite osoba s duševnim smetnjama. Kao tajnika Međunarodnog saveza osoba s invaliditetom, gospodina Salija zanimale su aktivnosti Ureda na području praćenja i izvještavanja o provedbi Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i suradnja Ureda i udruga osoba s invaliditetom.  

Opširnije: 17. studenog pravobraniteljica održala sastanak s predsjednikom Svjetske mreže korisnika i preživjelih psihijatrije i jednim od glavnih tajnika Međunarodnog saveza osoba s invaliditetom gospodinom Moosom Saliem

   

U Slavonskom Brodu održana tribina „Položaj žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“

DSC01815U organizaciji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova 06. prosinca 2011. u Slavonskom Brodu održana je tribina „Položaj žena s invaliditetom u RH“. Tribina održana u Županijskoj gospodarskoj komori okupila je 50-ak članica i članova udruga osoba s invaliditetom Brodsko-posavske županije, predstavnike/ce državnih i javnih institucija, kao i predstavnike/ce lokalne zajednice te medije

Žene s invaliditetom su posebno osjetljiva društvena skupina koja se često radi svog spola i invaliditeta nalazi u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce i žene bez invaliditeta, kao i na muškarce s invaliditetom. Kroz ovu tribinu željelo se podići svijest u društvu i senzibilizirati javnost o sposobnostima i mogućnostima žena s invaliditetom istovremeno upozoravajući na višestruku diskriminaciju s kojom se one susreću. Cilj tribine je bio osnažiti žene s invaliditetom za učinkovitije suočavanje sa svim izazovima koje pred njih postavlja invaliditet. Posebno se to odnosi na izloženost nasilju. Ministarstvo unutranjih poslova Republike Hrvatske povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama navelo je da većina nasilja nad ženama ostaje neregistrirana zbog straha od prijavljivanja nasilnika. Te su brojke još poraznije kad se radi o ženama s invaliditetom jer one zbog prirode svog invaliditeta često nisu u mogućnosti ni prijaviti nasilje zbog primjerice komunikacijskih prepreka, a prijavljivanje nasilja dodatno im je otežano činjenicom da često o nasilnicima ovise zbog potreba koje proizlaze iz njihovog invaliditeta.

Opširnije: U Slavonskom Brodu održana tribina „Položaj žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“

   

Obilježen 3. prosinac, Međunarodni dan osoba s invaliditetom

IMG_3161Osobe s invaliditetom i njihove udruge u Republici Hrvatskoj organizirale su brojna događanja kojima su obilježile Međunarodni dan osoba s invaliditetom s ciljem podizanja razine svijesti cjelokupnog društva o potrebama i pravima osoba s invaliditetom. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom se povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom pridružila izaslanstvu osoba s invaliditetom u posjetu predsjedniku RH Ivi Josipoviću, nazočila je okruglom stolu o virtualnim radionicama kao rehabilitacijskim i poduzetničkim aktivnostima na putu osoba s invaliditetom prema tržištu rada i humanitarnom koncertu kojim je obilježeno 65 godina rada Ustanove za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem (URIHO) kao i završnoj konferenciji projekta Partnerstvo za napredak kojom je Međunarodni dan obilježila Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH). Nakon održanog izlaganja, sudionicima skupa se kao i prethodnih godina,  obratila predsjednica Vlade RH, Jadranka Kosor, a također i zamjenik veleposlanika Britanskog veleposlanstva Chris Hodge. Zamjenica pravobraniteljice nazočila je obilježavanju u organizaciji Zaklade 'Čujem, vjerujem, vidim' kao i sastanku s  temom "Upisi u srednju školu i inkluzivno srednjoškolsko obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju, zdravstvenim teškoćama i teškoćama u učenju" koji je održan na inicijativu pravobraniteljice za djecu. Zamjenik pravobraniteljice nazočio je tradicionalnom razgovoru i prijemu povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Opširnije: Obilježen 3. prosinac, Međunarodni dan osoba s invaliditetom

   

Ostvarivanje biračkog prava osoba s invaliditetom na Izborima 2011. za zastupnike u Hrvatski sabor - upute

 

izbori_odaziv1Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u suradnji s Državnim izbornim povjerenstvom i udrugom GONG poduzela je niz radnji i održala sastanke kako bi se osobama s invaliditetom unutar postojećih zakonskih okvira omogućilo veće korištenje biračkog prava nego što je to bio slučaj na dosadašnjim izborima. Ovdje donosimo upute o načinima kako osobe s invaliditetom mogu glasovati.

Opširnije: Ostvarivanje biračkog prava osoba s invaliditetom na Izborima 2011. za zastupnike u Hrvatski sabor - upute

   

25.-og studenog obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

dosta-je-nasilja-1_thumbPovodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog pravobraniteljica za osobe s invaliditetom želi upozoriti na posebno težak položaj žena s invaliditetom. Žene koje se svakodnevno nose s posljedicama invaliditeta su upravo zbog svog invaliditeta bilo da se radi o teškoćama s kretanjem, oštećenju vida ili sluha, intelektualnim ili psiho-socijalnim teškoćama često podložnije nasilju, a istovremeno mu se teže suprotstavljaju.  

Opširnije: 25.-og studenog obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

   

Stranica 130 od 152

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.