Pravobraniteljica na sastanku Odbora za zaštitu i promicanje prava žena i djevojaka s invaliditetom pri Vijeću Europe

120x9021Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom izabrana je za članicu Stručnog odbora sastavljenog od osmero stručnjaka iz Azerbejdžana, Bugarske, Italije, Moldavije, Norveške, Portugala i Rumunjske. Kao predstavnica Hrvatske u tom Odboru pravobraniteljica je nazočila prvom od tri sastanaka Odbora koji se održao 11. i 12. travnja u Strasbourgu.

Opširnije: Pravobraniteljica na sastanku Odbora za zaštitu i promicanje prava žena i djevojaka s invaliditetom pri Vijeću Europe

   

U Zadru održana tribina Položaj žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj

120x9022Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova organizirale su 18. travnja u Zadru prvu u niza tribina o položaju žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.  Na sudjelovanje u tribini pravobraniteljica je pozvala članove udruga osoba s invaliditetom Zadarske županije, predstavnike državnih i javnih institucija, kao i predstavnike lokalne zajednice te medije. Tijekom boravka u Zadru pravobraniteljica i njezina savjetnica obišle su i Dom za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik i Psihijatrijsku bolnicu Ugljan.

Opširnije: U Zadru održana tribina Položaj žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj

   

U Ljubljani održan skup pod nazivom Uloga osoba s invaliditetom i države pri pripremaku izvješća o provedbi Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

images1Zamjenik pravobraniteljice održao je na skupu izlaganje o radu i nadležnostima Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Skup pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Slovenije dr. Danila Turka organizirali su Pravobraniteljica za ljudska prava Republike Slovenije i Nacionalni savez organizacija osoba s invaliditetom Republike Slovenije. Tema skupa bili su mehanizmi zaduženi za promociju, zaštitu i praćenje Konvencije u europskim zemljama i rasprava o tome kakve i koje mehanizme bi Republika Slovenija trebala osnovati. Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prikazan je kao primjer nezavisnog mehanizma.

Opširnije: U Ljubljani održan skup pod nazivom Uloga osoba s invaliditetom i države pri pripremaku izvješća o provedbi Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

   

Pravobraniteljica na 1.konferenciji samozastupnika

 DSC01211_SmallU Zagrebu je održana 1. konferencija hrvatskih samozastupnika pod nazivom Ja i ti – mi smo jednaki, Živjeti kao i svi drugi ljudi. Samozastupnicima iz Splita, Vinkovaca, Zagreba, Ploča, Bjelovara, Čakovca, Osijeka, Rijeke, Slavonskog Broda, Šibenika i Rovinja obratila se i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Konferenciju je organizirala Udruga za samozastupanje iz Zagreba. Samozastupnicima se obratio izaslanik predsjednika Ive Josipovića, predstavnica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Po završetku skupa samozastupnici su zajednički pročitali svoju izjavu koja je ujedno i zaključak cijele Konferencije.

Opširnije: Pravobraniteljica na 1.konferenciji samozastupnika

   

Pravobraniteljica održala predavanje na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu

erf2U svrhu podizanja razine svijesti o pravima osoba s invaliditetom i promicanja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom 15. ožujka 2011. pravobraniteljica i njezina savjetnica predstavile su djelokrug rada Ureda i govorile o socijalnom modelu invaliditeta prema Konvenciji pred stotinjak budućih stručnjaka edukacijsko-rehabilitacijskog profila, studenata Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Opširnije: Pravobraniteljica održala predavanje na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu

   

Stranica 130 od 147

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.