Pravobraniteljica i njezina zamjenica posjetile Veliku Goricu

mail.google.comDana 27. siječnja pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i njezina zamjenica sastale su se s gradonačelnikom Draženom Barišićem, Darkom Matićem, gradonačelnikovim savjetnikom za osobe s invaliditetom, zamjenikom gradonačelnika i članovima Povjerenstva za osobe s invaliditetom. Pravobraniteljica je posjetila Osnovnu školu Eugena Kumičića u kojoj se školuje dvoje učenika s oštećenjem vida i posjetila je novootvoreni prostor- teretanu za osobe s  invaliditetom. Ocijenila je da je Velika Gorica ostvarila veliki napredak u zaštiti prava osoba s invaliditetom.

Opširnije: Pravobraniteljica i njezina zamjenica posjetile Veliku Goricu

   

Okrugli stol "Unapređenje zdravstvene zaštite žena s mišićnom distrofijom"

 

0000001Dana 21. siječnja 2011. Društvo distrofičara Zagreb je organiziralo okrugli stol na temu "Unapređenje zdravstvene zaštite žena s mišićnom distrofijom". Govorilo se o reproduktivnom zdravlju i predrasudama prema ženama s invaliditetom napominjući kako su one trostruko diskriminirane, zatim pozitivnom pristupu reproduktivnom zdravlju, pravu na zdravstvenu zaštitu, te su prikazani rezultati istraživanja o reproduktivnom zdravlju 42 članice Društva distrofičara Zagreb.

Opširnije: Okrugli stol "Unapređenje zdravstvene zaštite žena s mišićnom distrofijom"

   

Dana 21. siječnja 2011. dodijeljene su nagrade za „Poslodavce godine za osobe s invaliditetom 2010.“

00000011Četvrtu godinu za redom dodijeljene su nagrade za poslodavca godine; u kategoriji malih poduzeća nagradu je osvojio obrt Promus IT vl. Marko Slavečki, u kategoriji srednjih poslodavaca tvrtka Zaštita Jurenec d.o.o. te u kategoriji velikih poduzeća tvrtka Kuehne&Nagel d.o.o. U tijeku dodjele promoviran je web portal www.fond.hr koji je namijenjen osobama s invaliditetom, poslodavcima i široj javnosti, te Priručnik za nezaposlene osobe s invaliditetom i Vodič namijenjen poslodavcima za selekciju, zapošljavanje, prilagodbu radnog mjesta i adekvatni nadzor osoba s invaliditetom, koji su izrađeni I financirani u sklopu projekta IPA 2007 – 2009 “Poticanje intenzivnijeg uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada”.

Opširnije: Dana 21. siječnja 2011. dodijeljene su nagrade za „Poslodavce godine za osobe s invaliditetom 2010.“

   

Diljem Hrvatske obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

120-903Pravobraniteljica je povodom Međunarodnog dana nazočila događanjima u Zagrebu, dok su njezina zamjenica i savjetnica posjetile Bjelovar i Split,  a zamjenik je nazočio prijemu za osobe s invaliditetom u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

 

U organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH i Britanskog veleposlanstva u RH, a pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade Republike Hrvatske gospođe Jadranke Kosor održan je okrugli stol na visokoj razini o neovisnom življenju.

Opširnije: Diljem Hrvatske obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

   

Zaštita i ostvarivanje biračkog prava osoba s invaliditetom

untitled-137Javni skup pod nazivom Zaštita i ostvarivanje biračkog prava osoba s invaliditetom održan je 6. prosinca u Hrvatskom saboru. Pravobraniteljica je na skupu održala izlaganje na temu Aktivno biračko pravo osoba s invaliditetom u svjetlu Konvencije u pravima osoba s invaliditetom i Fakultativnog protokola uz Konvenciju. Pozdravne riječi uputili su Luka Bebić, predsjednik Hrvatskog sabora, Zrinka Vrabec Mojzeš, savjetnica Predsjednika RH za društvene djelatnosti i Stjepan Adanić, državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Na skupu je predstavljena analiza koju je izradila Udruga GONG: Kako do prava glas? – Glasovanje osoba s invaliditetom i preporuke za unaprjeđenje pravnog okvira.

Opširnije: Zaštita i ostvarivanje biračkog prava osoba s invaliditetom

   

Stranica 132 od 147

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.