Od 17.-19. lipnja 2010. održan je Treći interdisciplinarni simpozij o ranom razvoju i komunikaciji.

0012Pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a u organizaciji Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu, Hrvatskog logopedskog društva, Hrvatskog psihološkog društva, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Odsjeka za logopediju Edukacijsko- rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku održan je u Puli i Motovunu Treći interdisciplinarni simpozij o ranom razvoju i komunikaciji na temu „RANA INTERVENCIJA I LOKALNA ZAJEDNICA“. Na simpoziju je prisustvovala savjetnica pravobraniteljice za stručne poslove Vesna Mužina. Jedan od ciljeva simpozija bio je istaknuti potrebu i mogućnosti zajedničkog rada svih sustava i lokalne zajednice u unapređivanju rane podrške za obitelji s malom djecom s razvojnim teškoćama ili razvojnim rizicima. Posebno je istaknuta potreba da usluge rane intervencije budu dostupne i djeci iz ruralnih područja i manjih gradova. Neprihvatljivo je da većina djece radi dijagnostike i stručne podrške dolazi u Zagreb ili druge veće gradove.

Opširnije: Od 17.-19. lipnja 2010. održan je Treći interdisciplinarni simpozij o ranom razvoju i komunikaciji.

   

Dana 11. lipnja 2010. održan je okrugli stol: „Usklađivanje i objavljivanje sudske prakse u RH“

untitled-252Savjetnik pravobraniteljice za osobe  sudjelovao je na okruglom stolu na kojem su ponuđene informacije o ciljevima, strukturi i uvođenju PHARE projekta „Usklađivanje i objavljivanje sudske prakse u RH“. Ovim projektom podržava se proces modernizacije pravosuđa i jačanja sudske prakse u hrvatskom pravnom poretku prema zahtjevima i standardima EU. Time se želi povećati dostupnost i razumijevanje sudske prakse za 50 unaprijed odabranih sudova Vrhovni sud RH, uključujući općinske, županijske i trgovačke sudove.

Opširnije: Dana 11. lipnja 2010. održan je okrugli stol: „Usklađivanje i objavljivanje sudske prakse u RH“

   

Dana 5. lipnja pravobraniteljica u Vukovaru nazočila Desetom nadbiskupijskom susretu osoba s invaliditetom u Vukovaru

120x9014Nadbijskupijsko povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije već desetu godinu zaredom okuplja osobe s invaliditetom i članove njihovih obitelji na nadbiskupijskom susretu. Nazočnost pravobraniteljice za osobe s invaliditetom posebno je razveselila više stotina okupljenih osoba s invaliditetom, članova njihovih obitelji, osoba koje skrbe o njima i volontera.

Opširnije: Dana 5. lipnja pravobraniteljica u Vukovaru nazočila Desetom nadbiskupijskom susretu osoba s invaliditetom u Vukovaru

   

Dana 04. lipnja 2010. godine Pravobraniteljica posjetila Vinkovce

120x9013U tijeku posjeta Vinkovcima pravobraniteljica sa suradnicama obišla je Centar za rehabilitaciju Mala Terezija i upoznale se s uvjetima u kojima borave osobe s invaliditetom smještene u Centru. Potom je predstavila rad i ulogu Ureda članovima Udruge osoba s invaliditetom Bubamara iz Vinkovaca i odgovarala na njihova brojna pitanja.

Opširnije: Dana 04. lipnja 2010. godine Pravobraniteljica posjetila Vinkovce

   

Dana 2. lipnja 2010. zamjenica pravobraniteljice nazočila otvaranju izložbe Dani poslije

naslovnica6

 

U organizaciji Zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreba, Udruge specijalne policije i HVIDR-e RH otvorena je izložba u Domu hrvatskih umjetnika na Trgu žrtava fašizma bb. Autor izložbe Damir Hoyka nastojao je stvoriti vizualni poticaj na razmišljanja o položaju ratnih vojnih invalida. Izložba je otvorena od 2. do 8. lipnja. Zajednica udruge HVIDR-a Grada Zagreba pokrenula je projekt Priviligirani, povlašteni i ponosni u sklopu kojeg je pripremljena i izložba Dani poslije.

Opširnije: Dana 2. lipnja 2010. zamjenica pravobraniteljice nazočila otvaranju izložbe Dani poslije

   

Stranica 132 od 139

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa NOVO!

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Osnovan Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.