Pristupačnost turističkih objekata osobama s invaliditetom

120-907Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom za T-portal je govorila o pristupačnosti turističkih objekata osobama s invaliditetom i što pristupačnost znači različitim kategorijama osobama s invaliditetom.

Opširnije: Pristupačnost turističkih objekata osobama s invaliditetom

   

U Rijeci održana tribina „Položaj žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“

disabled5Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom organizirao je drugu u nizu tribinu s temom „Položaj žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“ koja se održala 13. srpnja 2011. godine u Rijeci. Tribini su nazočili članovi udruga osoba s invaliditetom Primorsko-goranske županije, predstavnici državnih i javnih institucija, predstavnici lokalne zajednice te mediji. Pravobraniteljica je uvodno predstavila djelokrug rada a zatim se posebno osvrnula na prepoznatljivost i nužnost pružanja specifične zaštite ranjivoj skupini osoba s invaliditetom, ženama s invaliditetom. U tom smislu istaknut je značaj Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i Akcijskog plana Vijeća Europe za promicanje prava i potpunog sudjelovanja u društvu osoba s invaliditetom te poboljšanje kvalitete življenja osoba s invaliditetom u Europi od 2006. do 2015. g.

Opširnije: U Rijeci održana tribina „Položaj žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“

   

Održana 3. konferencija „Potporom do ŠKOLE ZA SVE“

P1180760Dana 7. srpnja u Hypo Centru u Zagrebu održana je treća po redu konferencija „Potporom do ŠKOLE ZA SVE“ koju je organizirala Hrvatska udruga za stručnu pomoć djeci s posebnim potrebama 'IDEM'. Cilj i svrha projekta je ostvarenje inkluzivnog društva kroz povećanje edukacijske uključenosti učenika s teškoćama u srednjoškolsko obrazovanje. Projekt  se provodio u školskoj godini 2010./11. a uključio je stručnjake iz posebnih odgojno-obrazovnih ustanova (edukacijsko-rehabilitacijske stručnjake, psihologe i socijalne radnike), te stručne suradnike i profesore srednjih škola iz 5 hrvatskih gradova – Zadra, Šibenika, Osijeka, Vukovara i Zagreba. Projekt je financiran iz IV. komponente IPA programa - pred pristupnog fonda  Europske unije za Hrvatsku - (IPA  for the Human Resources Development Component in Croatia 2007-2009). Uz predstavnike Delegacije Europske Unije, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, nadležnih ministarstava, pravobraniteljstva za djecu, profesore strukovnih škola konferenciji je prisustvovala i Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Opširnije: Održana 3. konferencija „Potporom do ŠKOLE ZA SVE“

   

U Zagrebu održana edukativna tribina o ortopedskim pomagalima

 

rsz_slika105906. srpnja održana je edukativna tribina na temu ortopedskih pomagala u organizaciji Zajednice Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba. Cilj tribine je bio da se osobama s invaliditetom omogući cjelovit pristup informacijama o pravima i mogućnostima ostvarivanja prava na ortopedska pomagala. Kako bi osobe s invaliditetom ostvarile svoje ciljeve važno je osuvremeniti propise iz sustava zdravstva i socijalne skrbi kroz nužne izmjene i dopune. Na tribini su uz organizatore nazočili predstavnici/e Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Kliničkog zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala KBC Zagreb, Saveza i udruga osoba s invaliditetom i medija. Skupu su nazočile i pravobraniteljica Anka Slonjšak i savjetnica pravobraniteljice Sunčica Pivčević.

Opširnije: U Zagrebu održana edukativna tribina o ortopedskim pomagalima

   

Izvješće o radu Ureda

120x9032Na raspravi održanoj 30. lipnja 2011. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom gđa. Slonjšak predložila je izvješće o radu Ureda za razdoblje od 1. siječnja – 31. prosinca 2010. godine. Izvješće je prihvaćeno na 23. sjednici, 01. srpnja 2011. (96 glasova "za", 1 "suzdržan").

Opširnije: Izvješće o radu Ureda

   

Stranica 132 od 152

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.