Povelja o pristupačnosti javnih prostora

povelja09. veljače 2011. održalo se je svečano potpisivanje Povelje o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom. Povelja je dio projekta Pravo na život u zajednici koji u Hrvatskoj provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a inicijativa potpisivanja Povelje pokrenuta je u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Ovom prigodom Povelju su potpisali predstavnici 19 gradova iz šest županija, članovi Udruge gradova RH čime se ukupan broj gradova potpisnika Povelje povećao na 78 od 127 koliko ih ima u Republici Hrvatskoj. Pravobraniteljica je nazočila navedenom skupu te upoznala predstavnike gradova s važnosti područja pristupačnosti kao jednog od osnovnih preduvijeta za uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu.

Opširnije: Povelja o pristupačnosti javnih prostora

   

Pravobraniteljica i njezina zamjenica posjetile Veliku Goricu

mail.google.comDana 27. siječnja pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i njezina zamjenica sastale su se s gradonačelnikom Draženom Barišićem, Darkom Matićem, gradonačelnikovim savjetnikom za osobe s invaliditetom, zamjenikom gradonačelnika i članovima Povjerenstva za osobe s invaliditetom. Pravobraniteljica je posjetila Osnovnu školu Eugena Kumičića u kojoj se školuje dvoje učenika s oštećenjem vida i posjetila je novootvoreni prostor- teretanu za osobe s  invaliditetom. Ocijenila je da je Velika Gorica ostvarila veliki napredak u zaštiti prava osoba s invaliditetom.

Opširnije: Pravobraniteljica i njezina zamjenica posjetile Veliku Goricu

   

Okrugli stol "Unapređenje zdravstvene zaštite žena s mišićnom distrofijom"

 

0000001Dana 21. siječnja 2011. Društvo distrofičara Zagreb je organiziralo okrugli stol na temu "Unapređenje zdravstvene zaštite žena s mišićnom distrofijom". Govorilo se o reproduktivnom zdravlju i predrasudama prema ženama s invaliditetom napominjući kako su one trostruko diskriminirane, zatim pozitivnom pristupu reproduktivnom zdravlju, pravu na zdravstvenu zaštitu, te su prikazani rezultati istraživanja o reproduktivnom zdravlju 42 članice Društva distrofičara Zagreb.

Opširnije: Okrugli stol "Unapređenje zdravstvene zaštite žena s mišićnom distrofijom"

   

Dana 21. siječnja 2011. dodijeljene su nagrade za „Poslodavce godine za osobe s invaliditetom 2010.“

00000011Četvrtu godinu za redom dodijeljene su nagrade za poslodavca godine; u kategoriji malih poduzeća nagradu je osvojio obrt Promus IT vl. Marko Slavečki, u kategoriji srednjih poslodavaca tvrtka Zaštita Jurenec d.o.o. te u kategoriji velikih poduzeća tvrtka Kuehne&Nagel d.o.o. U tijeku dodjele promoviran je web portal www.fond.hr koji je namijenjen osobama s invaliditetom, poslodavcima i široj javnosti, te Priručnik za nezaposlene osobe s invaliditetom i Vodič namijenjen poslodavcima za selekciju, zapošljavanje, prilagodbu radnog mjesta i adekvatni nadzor osoba s invaliditetom, koji su izrađeni I financirani u sklopu projekta IPA 2007 – 2009 “Poticanje intenzivnijeg uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada”.

Opširnije: Dana 21. siječnja 2011. dodijeljene su nagrade za „Poslodavce godine za osobe s invaliditetom 2010.“

   

Diljem Hrvatske obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

120-903Pravobraniteljica je povodom Međunarodnog dana nazočila događanjima u Zagrebu, dok su njezina zamjenica i savjetnica posjetile Bjelovar i Split,  a zamjenik je nazočio prijemu za osobe s invaliditetom u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

 

U organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH i Britanskog veleposlanstva u RH, a pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade Republike Hrvatske gospođe Jadranke Kosor održan je okrugli stol na visokoj razini o neovisnom življenju.

Opširnije: Diljem Hrvatske obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

   

Stranica 134 od 149

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.