Zajedničkim koracima do cilja

SanusPovodom Međunarodnog dana djeteta oboljelog i liječenog od maligne bolesti koji se obilježava 15.veljače svake godine, SANUS-klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti, organizirao je Okrugli stol na temu: Zajedničkim koracima do cilja.Cilj je bio promicanjem zajedništva potaknuti sve relevantne institucije da boljom suradnjom na svim nivoima i kroz partnerstvo sa udrugama osiguraju ostvarenje kvalitetnijeg života djece oboljele i liječene od malignih bolesti za vrijeme liječenja, ali i nakon njega u svim segmentima življenja. Nakon izlaganja predstavnice Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pokrenula se rasprava oko rada tijela vještačenja te pitanje ostvarivanja prava iz sustava socijalne skrbi, osobne invalidnine i prava na status roditelja njegovatelja.Napomenuto je kako su vještačenja dugotrajna i različite komisije različito vještače istu dijagnozu dok je poseban interes bio za razlikovanje teškog i težeg invaliditeta.
Okruglom stolu prisustvovala je zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević i savjetnica Andreja Makar.

Opširnije: Zajedničkim koracima do cilja

   

U partnerstvu s hotelom Hilton Double Tree održana gala večera

UNUODana 13. veljače održana je u restoranu Oxbo Hotela Hilton Double Tree jedinstvena večera koju je u partnerstvu s hotelom organizirala Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja - UNUO. Predsjednik udruge Vedran Habel koji je ujedno i inicijator projekta „Društvo jednakosti“, kontinuirano ukazuje i radi na inkluziji osoba sa invaliditetom na tržište rada, posebice ističući preostale sposobnosti osoba sa invaliditetom u području ugostiteljstva. Pet hrvatskih chefica Ana Ugarković, Priska Thuring, Gracia Horvatin, Sanja Sajko i Melania Toman pripremile su večeru s pet slijedova pri čemu su im pomagale osobe s intelektualnim i tjelesnim teškoćama. Uz članove udruge UNUO sudjelovali su članovi udruge Srce iz Splita, članovi Udruge slijepih iz Siska te štićenici Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj, a u posluživanju su sudjelovatle osobe s Down sindromom iz udruge Bubamara, Vinkovci. Na večeri, uz brojne uzvanike sudjelovala je i zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč Knežević. Više o udruzi UNUO možete pogledati na stranici: http://www.unuo.hr/

   

Reakcija na članke iz Jutarnjeg lista od 9. i 10. veljače 2018.

Reagiranje jutarnji- SLIKE UŽASA IZ DOMA U OSIJEKU Dvije žene brinu o 32 nepokretna štićenika, sobe se ne čiste, u krevetima crknuti miševi i poderane plahte, AUTOR: Kristina Turčin
- NOVI DETALJI IZ OSJEČKOG DOMA ČIJE JE STANJE ZAPREPASTILO SVE Ravnatelj tvrdi da mu je sve namješteno, korisnica: 'Sad mi je jasno zašto sve čiste', AUTOR: Nikola Patković, Kristina Turčin
„Republika Hrvatska se potpisivanjem Konvencije o pravima osoba s invaliditetomobvezala na ostvarivanje prava na život u zajednici za više od 6000 osoba koje i dalje žive u domovima socijalne skrbi. Stoga je Ministarstvo nadležno za socijalnu skrb donijelo 2010. Nacionalni plan transformacije i deinstitucionalizacije domova socijalne skrbi i drugih pravnih osoba u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2011. do 2016. (2018.), a s ciljem zatvaranja velikih ustanova za stalni smještaj osoba s invaliditetom i njihov povratak životu u zajednici.
Međutim,do danas je priliku da žive u stanovima uz podršku dobilo svega oko 1000 osoba. Tvrditi da su osobe sa „intelektualnim teškoćama“ i „psihički bolesne odrasle osobe“ „najzahtjevnija grupa korisnika“, kako se to navodi u članku u Jutarnjem listu od 9. veljače 2018. - predstavlja štetnu predrasudu prema ovoj kategoriji osoba s invaliditetom te upravo pokazuje zabrinjavajuću razinu njihove stigmatizacije čak i od strane osoba koje o njima svakodnevno brinu. Izrečena mišljenja da deinstitucionalizacija nije za svakoga - diskriminatorna su i potiču segregaciju osoba samo zbog vrste njihova invaliditeta.“

Opširnije: Reakcija na članke iz Jutarnjeg lista od 9. i 10. veljače 2018.

   

Okrugli stol "Razvoj društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj"

RePlastU Zagrebu je 07. veljače održan okrugli stol pod nazivom 'Razvoj društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj', kao jedna od aktivnosti inovativnog projekta RePlast 3D, kojeg provodi Udruga VISOKI JABLANI iz Rovinja, u partnerstvu s Centrom UP2DATE iz Zagreba. Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije.Okrugli stol jeotvorila Gordana Glibo iz Centra UP2DATE, a skup su uvodno pozdravili Mihaela Jović Karešin, voditeljica projekta RePlast 3D i predsjednica Udruge VISOKI JABLANI, zatim Milka Kosanović, Direktorica odnosa s članstvom HUP-a, te na kraju izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Katarina Ivanković Knežević. Osim navedenih, ulogu predavača na okruglom stolu su imali još i Marko Jelić, gradonačelnik grada Knina, Neven Šerić, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, Teodor Petričević, direktor konzorcija društvenih poduzeća ACT grupa, te Ivan Božić, upravitelj u Socijalnoj zadruzi Humana Nova.Voditeljica projekta Mihaela Jović Karešin, u uvodnom izlaganju je iznijela osnovne informacije o projektu kojem je cilj izgradnja kapacitete partnerskih udruga za pokretanje društvenog poduzeća za sekundarno zbrinjavanje plastičnog otpada reciklažom plastike i proizvodnjom filamenta (punjenja) za 3D printere. Projekt se provodi u suradnji s gradom Kninom i uključio je 15-ak nezaposlenih, osoba s invaliditetom, žena i mladih. Udruga Visoki jablani radi i na edukaciji budućih društvenih poduzetnika izdavačkom djelatnosti, poticanjem inovativnog učenja i izravnom izobrazbom ciljanih skupina. Pri tome je najavila izdavanje znanstvene knjige „Marketing društvenog poduzetništva“, što smatra značajnim korakom za daljnji razvoj društvenog poduzetništva.Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na događanju je prisustvovala savjetnica Natalija Krajnović.

   

Svečanost hrvatskog paraolimpijskog sporta iproglašenje najuspješnijih sportaša za 2017. godinu

Sportasi 2017U Zagrebu je 8. veljače u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO-a) održana svečanost hrvatskog paraolimpijskog sporta i proglašenje najuspješnijih sportaša za 2017. godinu. Bilo je to 21. put da se izabiru i proglašavaju najbolji sportaši s invaliditetom.
Osvajačica zlatne medalje u skoku u dalj na Svjetskome prvenstvu u Londonu Mikela Ristoski i osvajač srebrnih medalja na Svjetskom i Europskom prvenstvu u taekwondo-u Ivan Mikulić proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2017. godinu. Najuspješnijom ekipom u sportu osoba s invaliditetom po šesti put zaredom proglašene su stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić koje su osvojile zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u Sloveniji, te srebrnu medalju na Svjetskome prvenstvu u Slovačkoj. Dobitnik priznanja za najuspješnijeg stručnog djelatnika u 2017. godini je Danial Temim, dugogodišnji trener najuspješnije sportašice s invaliditetom u 2017. godini Mikele Ristoski. Uz brojne visoke dužnosnike i goste iz Hrvatske i inozemstva, iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom svečanosti je prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

Opširnije: Svečanost hrvatskog paraolimpijskog sporta iproglašenje najuspješnijih sportaša za 2017. godinu

   

Stranica 4 od 152

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.