Posjeta predstavnika ureda ukrajinske pravobraniteljice

ukrajinski posjetU okviru studijske posjete Republici Hrvatskoj u suradnji s Uredom pučke pravobraniteljice, predstavnici ukrajinske pravobraniteljicei predstavnica litvanskog pravobranitelja posjetili su 6. veljače Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Studijski posjet Hrvatskoj organiziran je u okviru EU twinning projekta „Implementacija najboljih europskih praksi u području zaštite ljudskih prava u cilju jačanja institucionalnih kapaciteta ureda ukrajinske pravobraniteljice“. Nositelj ovog projekta je litvanski pravobranitelj u suradnji s partnerima iz Litve, Austrije i Ukrajine, čiji će predstavnici boraviti u Hrvatskoj od 5. do 9. veljače.Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom susretu su organizirali zamjenici pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić, te savjetnice pravobraniteljice Natalija Krajnović i Andreja Makar.

Opširnije: Posjeta predstavnika ureda ukrajinske pravobraniteljice

   

Održan sastanak sa predstavnicima Saveza društava multiple skleroze Hrvatska

MS

U Uredu pravobraniteljice za osobe sinvaliditetom održan je 06. veljače 2018. godine sastanak sa predstavnicima Saveza društava multiple skleroze Hrvatska. U Savezu često zaprimaju pritužbe oboljelih od multiple skleroze i članova njihovih obitelji vezano za kriterije oko ostvarivanja prava, ali i nepravilnosti u radu tijela vještačenja i centara za socijalnu skrb. U prvom djelu sastanka raspravljalo se o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, a koje se odnose na pravo na osobnu invalidninu i pravo na status roditelja njegovatelja/status njegovatelja. U drugom djelu sastanka Pravobraniteljica je podržala Kampanju saveza pod nazivom:“Je li liječenje MS-a i dalje lutrija“ te je dogovorena daljnja zajednička suradnja u cilju otklanjanja diskriminatornih kriterija u liječenju multiple skleroze.
Ispred Ureda pravobraniteljice sastanku su prisustvovale zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević te savjetnice Vesna Mužina i Andreja Makar.

Opširnije: Održan sastanak sa predstavnicima Saveza društava multiple skleroze Hrvatska

   

Sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora

Odbor za zdravstvoDana 1. veljače održana je 17. sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora. Na sjednici je razmatrano izvješće ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih poslova u 2015. i 2016. godini, Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji u dijelu koji se odnosi na odredbe kojima se uređuje osnivanje i rad Povjerenstva za rad po pritužbama, te radni program ovog Odbora za razmatranje stajališta za 2018. godinu.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, sjednici je prisustvovao i u raspravi sudjelovao, Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice. Referirajući se na izvješća o obavljanju policijskih poslova u 2015. i 2016. godini, ukazano je na problem kako je primjerice tijekom 2016. godine evidentirano ukupno 35 kaznenih djela iz mržnje, od kojih niti jedan slučaj na temelju invaliditeta. S obzirom da se u radu i postupanju Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom susrećemo sa slučajevima različitih oblika nasilja prema osobama s invaliditetom (višekratnih verbalnih napada, grubog postupanja s elementima zlostavljanja i sl.), zasigurno ovakvi podaci nisu i objektivno realni i potpuni. Slijedom navedenog tijekom rasprave, zamjenik pravobraniteljice predložio je Ministarstvu unutarnjih poslova da bi se pozornost trebalo posveti prepoznavanju i kvalifikaciji takvih kaznenih djela počinjenih iz mržnje, a na temelju invaliditeta, kako bi se preveniralo moguće počinjenje takvih kaznenih dijela, a u slučaju da dođe do kaznenog djela, počinitelje na odgovarajući način kaznilo.

   

Tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora o dostupnosti posebno skupih lijekova

Odbor za zdravstvoOdbor Hrvatskog sabora za zdravstvo i socijalnu politiku održao je 31. siječnja tematsku sjednicu s temom „Posebno skupi lijekovi - naše potrebe i naša realnost“. Kako bi se razgovaralo o mogućim rješenjima vezanim za posebno skupe lijekove pozivu za sjednicu su se odazvali predstavnici Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske liječničke komore, Udruge poslodavaca u zdravstvu, Udruge za promicanje prava pacijenata, Ureda pučke pravobraniteljice, Ureda pravobraniteljice za djecu, Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, te predstavnici saveza i udruga oboljelih, na čiju je inicijativu i održana ova sjednica.

Opširnije: Tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora o dostupnosti posebno skupih lijekova

   

Znanstvena konferencija „ Osobe s duševnim smetnjama u suvremenom društvu“

KonferencijaKatedra za kazneno pravo Pravnog fakulteta U Rijeci organizirala je 31.siječnja 2018.godine znanstvenu konferenciju pod nazivom „Osobe s duševnim smetnjama u suvremenom društvu“. Tijekom Konferencije bili su prezentirani rezultati istraživanja koje se provodilo u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost, a koji su objavljeni u Zborniku Pravnog fakulteta u Rijeci. U raspravi su sudjelovali razni stručnjaci koji su svaki sa svog stajališta iznijeli problematiku i viđenje položaja osoba s duševnim smetnjama. Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević osvrnula se na problematiku položaja osoba s duševnim smetnjama u društvu kao i saznanjima do kojih se došlo postupanjem Ureda. U izlaganju osvrnula se na odredbe Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i tumačenju Odbora za prava osoba s invaliditetom. Ispred Ureda Konferenciji su prisustvovale i savjetnice pravobraniteljice Vesna Mužina i Andreja Makar.
Više o temama i izlagačima možete pogledati na:
http://www.pravri.uniri.hr/files/savjetovanja/dusevne.pdf

   

Stranica 5 od 152

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.