Nasilje u obitelji

udruga mladezU organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, održana je 19. prosinca 2017. godine javna tribina na temu Nasilje u obitelji (prepoznati, definirati i adekvatno reagirati).  Tribina je organizirana povodom stupanja na snagu novog  Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji koji stupa na snagu 01.siječnja 2018.godine., a tribini su prisustvovali razni stručnjaci koji se bave ovom problematikom. Predavači iz raznih područja pokušali su dati odgovor na pitanje „Kako kao stručnjak reagirati na sumnju u nasilje u obitelji i kako pomoći žrtvi?“. Nakon izlaganja slijedila je rasprava. Iz Ureda pravobraniteljice, tribini je prisustvovala savjetnica pravobraniteljice Andreja Makar (detaljnije na linku: http://uszm.hr/).

   

Otvorenje Choco bara u Križevcima

Centralno dolje Otvaranje Choco bara Hedona Krizevci14. prosinca u Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima svečano je otvoren Choco bar društvenog poduzeća Hedona koji proizvode čokolade, praline i kolače od čokolade. Socijalno poduzeće Hedona d.o.o. osnovala je Udruga invalida Križevci u veljači 2013. sa željom da se tu prvenstveno zapošljavaju osobe s invaliditetom. Choco bar je svečanim rezanjem vrpce otvorila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Predsjednica Grabar-Kitarović tom je prigodom kazala kako će ove godine čokoladice koje će dijeliti biti proizvedene u križevačkoj čokolateriji. Predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci Petar Gatarić zahvalio je predsjednici Grabar Kitarović na ukazanoj časti te istaknuo da otvaranjem ovog Choco bara Udruga osoba s invaliditetom Križevci nastavlja svoju misiju jer će omogućiti novo zapošljavanje osoba s invaliditetom, te planiraju osnivanje prve integrativne radionice u Hrvatskoj. Posjetiteljima se pozdravnim riječima obratio i gradonačelnik Mario Rajn naglasivši da će grad i dalje biti podrška ovakvim projektima. Svečanom otvaranju prisustvovala je i saborska zastupnica Ljubica Lukačić, a ispred Ureda pravobraniteljice zamjenica Mira Pekeč-Knežević i savjetnica Natalija Krajnović.

   

Projekt „Vodič za podršku osobama s invaliditetom tijekom opasnosti, kriznih situacija i katastrofa”

Okrugli stol soih14. prosinca 2017. u Zagrebu je održan okrugli stol u organizaciji Zajednice saveza udruga osoba s invaliditetom Hrvatske. Na skupu su prezentirani načini podrške osobama s invaliditetom tijekom opasnosti, kriznih situacija i katastrofa s ciljem da se primjenom istih pokuša smanjiti rizik od katastrofa i problema. Također je istaknuto kako postoji napredak u pogledu svijesti službi koje provode aktivnosti u kriznim situacijama, ali je isto tako naglašeno kako je najveća prepreka i dalje nepristupačnost objekata u kojem borave ili žive osobe s invaliditetom. Prisutnima je ukazano i na činjenicu ne postojanja evidencije gdje borave/žive osobe s invaliditetom i o kojim je oštećenjima riječ jer spašavanje osobe s invaliditetom u kriznoj situaciji ovisi o specifičnostima pojedinog oštećenja sukladno individualnim potrebama i potrebnoj podršci. Također je održana i kratka radionica u kojoj su sudionici kroz rad u grupama, raspodijeljeni po različitim oštećenjima, kroz raspravu nastojali podignuti razinu svijesti o različitim potrebama osoba s invaliditetom. Iz Ureda pravobraniteljice sudjelovao je Marko Gotovac, savjetnik pravobraniteljice.

   

Nacionalni simpozij „Danas za sutra – kroz intersektorsku suradnju do integriranih usluga u ranoj intervenciji u djetinjstvu“

Simpozij danas za sutra

Dana 12. i 13. prosinca u organizaciji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Ureda pravobranitelja za djecu, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID) te u suradnji s brojnim stručnjacima s kojima smo zajedno tijekom cijele godine stvarali koncepciju Simpozija i bez čijeg uloga ne bismo uspjeli, održava se Nacionalni simpozij „Danas za sutra – kroz intersektorsku suradnju do integriranih usluga u ranoj intervenciji u djetinjstvu“. U ime programsko-organizacijskog odbora Simpozija pravobraniteljica Anka Slonjšak posebnu je zahvalnost iskazala pokroviteljima: predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, ministricidemografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadi Murganić, ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak te ministru zdravstva Milanu Kujundžiću što su prihvatili pokroviteljstvo ovog Simpozija, čime su i osobno potvrdili svoju usmjerenost na brigu za djecu, ne samo kao odraz trenutnih društvenih izazova u našoj zemlji, nego i kao trajno opredjeljenje u stvaranju kvalitetnog okruženja za poticajnu i na dijete i obitelj usmjerenu skrb.Na skupu sudjeluje preko 150 sudionika -visoki državni dužnosnici, predstavnici institucija na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, akademske zajednice, stručnih društava, komora i organizacija civilnog društva. Svojim odazivom pokazali su interes za osobni doprinos u zajedničkom kreiranju sustava intersektorske suradnje usmjerene na podršku ranom razvoju djece. Svojim dolaskom i izlaganjem počastila nas je međunarodna gošćadr. sc. EmilyVargas-Barón, direktorica Instituta za obnovu i međunarodnu sigurnost kroz obrazovanje (RISE Institute). Više o Simpoziju:letak i program.

Opširnije: Nacionalni simpozij „Danas za sutra – kroz intersektorsku suradnju do integriranih usluga u ranoj intervenciji u djetinjstvu“

   

„Jaslice od ljubavi“

Izlozba Jaslice od ljubaviU Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu, 11. prosinca je otvorena božićna izložba „Jaslice od ljubavi“, kojom je predstavljen cjelogodišnji rad korisnika udruge i dnevnog centra za rehabilitaciju i radne aktivnosti „OZANA“. Udruga „OZANA“ ove godine obilježava 26. godina svog rada i postojanja, a za otvorenje izložbe korisnici su pripremili božićni recital „Jaslice od ljubavi“ u kojem su recitirali, pjevali i svirali, te tako oduševili brojne nazočne. Izložbu možete pogledati od 12. do 15. prosinca u vremenu od 10,00 do 18,00 sati. Iznimnu čast i zadovoljstvo otvoriti izložbu u ime pravobraniteljice za osobe s invaliditetom imao je Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Stranica 7 od 152

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.