Edukacija zdravstvenih djelatnika u Zagrebu

edukacija zdravstvenih djelatnikaNa sestrinskom studiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu 11. prosinca 2017.g. održana je edukacija zdravstvenih djelatnika o načinu ophođenja i komunikaciji zdravstvenih djelatnika sa osobama s različitim vrstama oštećenja. Ispred Ureda pravobraniteljice nazočnima se obratila savjetnica pravobraniteljice Andreja Makar koja je prisutne upoznala sa terminologijom i potrebom usklađenosti zakonodavstva sa Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom te o značenju načela razumne prilagodbe u komunikaciji s osobama s pojedinim vrstama oštećenja. U nastavku predavanja sudjelovali su predstavnici udruga pojedinih vrsta oštećenja koji su na detaljan način prikazali kako se na ispravan način obraćati osobama s invaliditetom kako bi komunikacija bila što uspješnija.

   

Tradicionalni razgovor i prijem u Gradskoj skupštini Grada Zagreba

prijem u gradskoj skupstiniU povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 11. prosinca u Zagrebu je održan tradicionalni susret, razgovor i prijem, gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića i predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, Andrije Mikulića, s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom. Susret je bio i prilika za iznošenje problema vezanihza uspješno uključivanje osoba s invaliditetom u društvo. Predstavnici udruga osoba s invaliditetom istaknuli su kako je Grad Zagreb pravi uzor za sve druge gradove kada je riječ o nastojanjima za ostvarivanje jednakih mogućnosti osoba s invaliditetom. Također, gradonačelnik i predsjednik gradske skupštine zajedno su potvrdili kako se stečena socijalna prava neće smanjivati u idućoj godini, a izraženo je i zadovoljstvo što je u proračunu za 2018. godinu vidljivo povećanje sredstava za programe i projekte unaprjeđivanja kvalitete života osoba s invaliditetom.Iz Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom susretu je prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Ljudska prava nemaju rok trajanja: Život u domu za starije i nemoćne

puckaUsusret Međunarodnom danu ljudskih prava koji se diljem svijeta obilježava 10. prosinca, pučka pravobraniteljica Lora Vidović organizirala je  u prostorijama Doma za starije osobe Centar u Zagrebu konferenciju na kojoj su se, uz osobe starije životne dobi, okupili predstavnici institucija, ustanova i organizacija iz sustava dugotrajne skrbi za starije i institucija za zaštitu ljudskih prava te mediji. Cilj konferencije je bio potaknuti javnu raspravu o stanju ljudskih prava starijih osoba koje trebaju ili koriste dugotrajnu skrb u Hrvatskoj. Na konferenciji je ujedno predstavljen Priručnik o pristupu dugotrajnoj skrbi utemeljenom na ljudskim pravima, koji je pripremila Europska mreža nacionalnih institucija za ljudska prava u sklopu projekta o ljudskim pravima starijih u dugotrajnoj institucionalnoj skrbi, u kojem je sudjelovao i Ured pučke pravobraniteljice. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom konferenciji je prisustvovala savjetnica Natalija Krajnović.

   

Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava

ljudskaUred za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske tradicionalno obilježava 10. prosinca, Međunarodni dan ljudskih prava, proglašen u sjećanje na dan kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima 1948. U sklopu ovogodišnjeg popratnog programa Human Rights Film Festivala Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske organizirao je 08. prosinca u Kinu Europa tribinu pod naslovom Stanje ljudskih prava u Republici Hrvatskoj. U sklopu tribine održana su dva panela. Prvi je bio na temu Suzbijanje govora mržnje na internetu i primjena Kodeksa postupanja u slučaju nezakonitog govora mržnje na internetu u Republici Hrvatskoj, zatim ozaštiti mladih osoba i podizanju svijesti o prisutnosti govora mržnje na internetu. Kroz drugi panel, naslovljen Integracija osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita u hrvatsko društvo, nastojalo se prikazati izazove u procesu integracije u hrvatsko društvo. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom tribini je prisustvovala savjetnica Natalija Krajnović.

   

Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb raspravljao o Zakonu o socijalnoj skrbi

vlada socijalnoDana 6. prosinca 2017. dopunjen je dnevni red na sjednici saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb točkom: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi, s Konačnim prijedlogom Zakona koji je upućen 1. prosinca u saborsku proceduru, a na prijedlog Vlade Republike Hrvatske. Uz saborske zastupnike članove Odbora i predstavnice predlagatelja na raspravi je sudjelovala zamjenica pravobraniteljice, Mira Pekeč Knežević koja je zatražila uvažavanje prijedloga izmjena koje je Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom uputio u e-savjetovanje tijekom listopada 2017. a koje je nadležno Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike razmotrilo i primilo na znanje. Prijedlozi se nalaze ovdje.

   

Stranica 8 od 152

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.