Održana edukacija zdravstvenih djelatnika u Rijeci

Rijeka HZJZNa Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci, u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 5. prosinca održan je stručni skup: „Kako ostvariti primjereni kontakt sa osobama s invaliditetom te specifičnosti zdravstvenih potreba i skrbi za ovu izrazito vulnerabilnu populaciju“. Na edukaciji je bilo prisutno oko 100 sudionika, djelatnika KBC Rijeka i studenata. Nakon izlaganja koje su održali predstavnici organizacija osoba s invaliditetom različitih oštećenja, u diskusiji je istaknut značaj i korist informacija koje su bile iznesene, a vezane uz pristup i skrb o osobama s invaliditetom. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u uvodnom dijelu izlagala je zamjenica Mira Pekeč Knežević.Na edukaciji je bila prezentirana brošura koju možete pogledati ovdje.

   

Promocija časopisa Phralipen

Casopis PheripenU knjižnici Božidara Ogrizovića u Zagrebu, 5. prosinca je održana promocija 2. broja časopisa Phralipen (što u prijevodu s romskog na hrvatski jezik znači „bratstvo“). Časopis je projekt istoimenog internetskog portala Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ kojem su središnje teme vezane za manjinska pitanja i položaj romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Tijekom promocije istaknuto je kako su ciljevi portala i časopisa upoznavanje javnosti s problemima Roma, njihovom bogatom kulturom i tradicijom, te očuvanje jezičnog bogatstva. Također istaknuto je kako časopis sadrži priloge na romskom, bajaškorumunjskom dijalektu, hrvatskom i engleskom jeziku.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom promociji je prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

U Hrvatskom saboru održan okrugli stol Pravo osoba s invaliditetom na život u zajednici

Pavo naZivot u zajedniciUz pokroviteljstvo predsjednika Sabora Gorana Jandrokovića pravobraniteljica za osobe s invaliditetom organizirala je okrugli stol kako bi upozorila na kršenje prava gotovo 7 000 osoba s invaliditetom koje žive segregirane u ustanovama. U središtu pozornosti na okruglom stolu bila su iskustva osoba koje su zahvaljujući dosadašnjem procesu deinstitucionlizacije ostvarile pravo na život u zajednici. Pred okupljenim predstavnicima ministarstava, medija i Savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom o svom iskustvu života u ustanovi i izlasku iz nje govorili su Ivica Duček, Tatjana Ilić, Roza Rajić i Ružica Vidaković iz Centra za pružanje usluga u zajednici Ja kao Ti iz Osijeka, Boris Prpić iz Doma Turnić iz Rijeke, Biserka Sambol iz Centra za rehabilitaciju Zagreb, Ante Badurina, djelatnik Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj te Nataša Kružić Stipaničić čija sestra živi u organiziranom stanovanju Centra za rehabilitaciju Stančić.

Opširnije: U Hrvatskom saboru održan okrugli stol Pravo osoba s invaliditetom na život u zajednici

   

Delegacija iz Litve posjetila Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Delegacija litveDana 5. prosinca Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u okviru studijskog posjeta Republici Hrvatskoj, posjetila je delegacija Ureda pravobranitelja za jednake mogućnosti (Office of the Equal Opportunities Ombudsperson) iz Litve. Posjet je organiziran s ciljem upoznavanja s načinom praćenja provedbe UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i postupanjima u slučajevima diskriminacije osoba s invaliditetom u društvu. Delegaciju je činilo šest predstavnika koji u okviru svoga posla istražuju slučajeve pritužbi o diskriminaciji.
Na sastanku je predstavljen rad Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, iskustva u sastavljanju paralelnog izvješća o provedbi Konvencije o prvima osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, kao zapažanja o postupanjima u slučajevima utvrđivanja diskriminacije kod koje je osnova invaliditet. U Litvi također postoje problemi vezani za prikupljanje statističkih podataka i podataka iz sudske prakse kod kojih je diskriminacijska osnova invaliditet. Ured pravobranitelja za jednake mogućnosti iz Litve od 1. siječnja 2017. godine zakonskom odredbom postao nadležno tijelo za praćenje i promociju aktivnosti kojima se implementira Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, koju je Litva ratificirala 2010. godine. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom s kolegama iz Litve su razgovarali Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice i Marko Gotovac, savjetnik pravobraniteljice.

   

PRIOPĆENJE PRAVOBRANITELJICE ZA OSOBE S INVALIDITETOM POVODOM MEĐUNARODNOG DANA OSOBA S INVALIDITETOM

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom upozorava na povrede prava gotovo 7 000 osoba s invaliditetom koji i dalje žive segregirani u posebnim ustanovama.
Kada prihvatimo da su djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom dio našeg društva i da im je mjesto među nama – tada invaliditet neće biti razlog za segregaciju i izdvajanje u posebne ustanove i škole. Bez te ključne promjene u našoj svijesti nema aktivnog odnosa i konkretnih postupanja stvaranju pristupačnog i uključujućeg okruženja u svim društvenim područjima.

Najveći broj osoba koje su isključene iz društva, njih 3 976 su osobe s psihičkim teškoćama što ukazuje na nedostatke u području zdravstvene zaštite uz izostanak rehabilitacije i nedovoljnu podršku u zajednici. Ministarstvo zdravstva do danas nije donijelo strateški dokument kojim bi se predvidjelo rješavanje tog problema, unaprjeđenje liječenja suvremenim pristupima i razvoj potrebnih usluga dok je u Europskom socijalnom fondu za razdoblje od 2014.-2020. osigurano 86.500.000 eura za poboljšanje socijalne infrastrukture i prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici.
Upravo zbog nedostatka socijalnih usluga u domovima živi i 600 djece s teškoćama u razvoju i 2 781 osoba s intelektualnim teškoćama, tjelesnim invaliditetom, ali i gluhe i slijepe osobe. Stoga je opravdana bojazan građana da će, kada im zatreba podrška i usluga u zajednici zbog posljedica invaliditeta, biti isključeni iz društva.

Opširnije: PRIOPĆENJE PRAVOBRANITELJICE ZA OSOBE S INVALIDITETOM POVODOM MEĐUNARODNOG DANA OSOBA S INVALIDITETOM

   

Stranica 9 od 152

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.