Radionica: Promicanje prava osoba s invaliditetom u ESI fondovima

Radionica-promicanje-prava-OSIU organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a u suradnji s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, 1. prosinca u prostorima Ministarstva uprave, održana je druga od ukupno tri radionice za jačanje kapaciteta koordinatora za nediskriminaciju za Operativne programe „Konkurentnost i kohezija“ i „Učinkoviti ljudski potencijali“. Ova radionica pod nazivom „Promicanje prava osoba s invaliditetom u ESI fondovima“ dio je Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije 2017.-2019, Mjere 1.2 Jačanje kapaciteta koordinatora za nediskriminaciju, čije je provođenje planirano u suradnji s uredima pravobranitelja do kraja 2017. godine.

Opširnije: Radionica: Promicanje prava osoba s invaliditetom u ESI fondovima

   

Prijam predsjednika Vlade g. Plenkovića i osoba s invaliditetom

Dan OSI VladaPovodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković održao je sastanak s predstavnicima Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, pravobraniteljicom Ankom Slonjšak, saborskom zastupnicom Ljubica Lukačić, te drugim predstavnicima saveza osoba s invaliditetom. Uz predsjednika Vlade bili su i članovi Vlade, ministrica Nada Murganić, ministar Milan Kujundžić, ministar Marko Pavić, te državni tajnici drugih ministarstava. Cilj sastanka bilo je unaprjeđenje položaja osoba s invaliditetom u društvu te daljnje smjernice za suradnju. Pravobraniteljica je tom prilikom istaknula kako su preporuke i prijedlozi koji se upućuju tijelima na svim razinama odraz stvarnih životnih i često iznimno velikih problema osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju i trebaju biti polazište za pozitivne promjene. Prošlo je godinu dana od kada smo nakon prijema u Vladi definirali i dostavili prioritete za 2017. godinu u izmjenama i dopunama u zakonodavstvu. Koliko je zapravo učinjeno potkrepljuju podaci gdje su nas prilikom rasprava i odgovora i dalje u nekim tijelima pokušali uvjeriti da nas razumiju, ali nema resursa, nisu spremni jer nemaju kadrova ili nema uvjeta. Stoga smo mišljenja da navedeno ne smije biti izgovor za nečinjenje ili odgodu. Osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju umorni su od obećanja i nemaju vremena niti strpljenja čekati kada će u potpunosti moći ostvariti svoja temeljna prava. Svi oni imaju pravo na konkretne odluke. Ako se Hrvatska opredijelila za sudjelovanje osoba s invaliditetom, za obrazovanje i uključenost, ne smijemo i ne možemo pristati na opravdanja da to iziskuje veća sredstva i da to košta i da država nema novca, jer svako ekonomsko osamostaljivanje osoba s invaliditetom je dobitak za društvenu zajednicu. Najviše košta pasivnost i nezadovoljstvo pojedinca i obitelji.

   

Prva povijesna rukometna utakmica osoba u invalidskim kolicima

Prva rukometna utakmicaU dvorani „Kutija šibica“ u Zagrebu, pred velikim brojem gledatelja, odigrana je povijesna, prva rukometna utakmica osoba u invalidskim kolicima (Wheelchair handball) između reprezentacija Hrvatske i Italije. Događaj je organizirao Zagrebački rukometni savez u suradnji s Hrvatskim rukometnim savezom, a pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Uz samu utakmicu priređen je i program koji su uveličali uvaženi gosti iz političkog, javnog, kulturnog i sportskog života Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Među uzvanicima iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom bili su nazočni pravobraniteljica Anka Slonjšak ujedno i kao nekadašnja rukometašica te Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice. Utakmice rukometa osoba u invalidskim kolicima igraju se na uobičajenom rukometnom terenu, 2 x 20 minuta s  golom koji je širok tri metra, a visok 1,60 cm.  Na terenu igra pet igrača plus golman. Premijerna utakmica hrvatske rukometne reprezentacije osoba u invalidskim kolicima završila je pobjedom Hrvatske rezultatom 21:7.

   

Okrugli stol „Diskriminacija osoba s invaliditetom na tržištu rada“

okrugli stol HSUIRDana 29. studenoga 2017. godine u prostoru Hrvatskog saveza udruga invalida rada u Zagrebu održan je okrugli stol „Diskriminacija osoba s invaliditetom na tržištu rada“. Predavači na okruglom stolu bili su Marijana Senjak iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Milica Jovanović iz Hrvatske udruge poslodavaca, Jasenka Sučec iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević i savjetnica pravobraniteljice Natalija Krajnović. Cilj okruglog stola je bio predstaviti razmjere diskriminacije osoba s invaliditetom na tržištu rada u Republici Hrvatskoj i važnost razumne prilagodbe kao ključnog sredstva za suzbijanje diskriminacije. Tijekom rasprave razgovaralo se i o drugim važnim temama kao što su kvotni sustav zapošljavanja i zamjenske kvote, usluge centara za profesionalnu rehabilitaciju,poticajima kojima se omogućuje provedba razumne prilagodbe, mjerama aktivne politike i drugo.

   

Okrugli stol: "Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu"

Okrugli stol FERNa Fakultetu elektrotehnike i računalstva u Zagrebu, 29. studenoga, u organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Fakultetu elektrotehnike i računalstva Sveučilišta u Zagrebu, održan je okrugli stol: "Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu". Cilj skupa bila je rasprava o položaju osoba s invaliditetom kao korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga i izradi smjernica za daljnja poboljšanja. U ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, na skupu je održao uvodnu riječ i sudjelovao, Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

Opširnije: Okrugli stol: "Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu"

   

Stranica 10 od 152

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.