Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

sljepiDana 16. listopada 2017. održana je u Tifološkom muzeju u Zagrebu, javna tribina povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa koju je Hrvatski savez slijepih organizirao u partnerstvu s temeljnim udrugama Članicama. Teme tribine bile su: Inkluzivni doplatak – zašto je potreban?; Udruge slijepih – što nam znače? i Obrazovanje – osnova pismenosti slijepih je Brailleovo pismo.Uz predstavnike saveza i udruga na tribini je sudjelovala i Ljubica Lukačić, saborska zastupnica te predstavnici institucija i ustanova. Sudionicima se obratila Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom te istaknula izazove i pozitivne promjene vezano uz Zakon o socijalnoj skrbi te rad na Nacrtu zakona o inkluzivnom dodatku.

   

10. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze

logo-simpozija-s-logom-saveza-1200x513U Varaždinskim Toplicama je od 13. do 15. listopada održan 10. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze u organizaciji Saveza društava multiple skleroze Hrvatske. Na simpoziju je sudjelovalo više od 250 članova društava iz cijele Hrvatske. Tema ovogodišnjeg simpozija bila je „Multipla skleroza, bolest s tisuću lica – razmjenom informacija do zdravlja“.
Na otvorenju 10. Hrvatskog simpozija oboljelih od multiple skleroze u Varaždinskim Toplicama bile su saborske zastupnice Ljubica Lukačić i Ines Strenja Linić, zamjenik gradonačelnice Varaždinskih Toplica Ivica Čičak te ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević koja se i obratila nazočnima u uvodnom dijelu.

   

46. godišnja skupština EAMDA-e održana u Zagrebu

EAMDASavez društava distrofičara Hrvatske – SDDH u suradnji s EAMDA-om – European Allianceof Muscular Disorders Associations (Europskog saveza udruga neuromuskularnihbolesti) organizirao je 46. godišnju skupštinu EAMDA-e u Zagrebu 14.10.2017.
Na ovogodišnjoj skupštini, po prvi puta u Hrvatskoj predstavljeni su lijekovi za Spinalnu mišićnu atrofiju i Duchenne mišićnu distrofiju. Uz stručnjake iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bugarske o specifičnostima bolesti, iskustvima u dosadašnjoj primjeni lijeka, postupku liječenja govorili su i sami proizvođači lijekova Spinraze (nusinersen) i Translarne(ataluren).
Ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom nazočio je Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Godišnji opći sastanak EQUINET-a 2017.

Opci sastanak EQUINET-a 2017U Bruxellesu je 11. listopada održan Godišnji opći sastanak EQUINET-a, Europske mreže tijela za jednakost, čiji je član Pravobranitelj za osobe s invaliditetom RH, a Mreža  se sastoji od 46 institucija i organizacija za suzbijanje diskriminacije iz 34 zemlje Europe. Na sastanku su podnesena izvješća o prošlom radu, usvojena izvješća o poslovanju, donesene izmjene statuta te je usvojen plan i program budućeg rada. Također, održani su i izbori za članove izvršnog odbora na kojima je zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter izabrana za predsjedavajuću, te će iduće dvije godine predsjedavati EQUINET-om.  Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u radu sastanka su sudjelovali Branka Meić Salie, savjetnica i Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Obilježavanje 10 godina postojanja EQUINET-a

10 godina EQUINETKonferencijom „Zajedno za jednaku Europu“, 10. listopada u Bruxellesu je obilježeno 10 godina postojanja EQUINET-a. Osnovna zadaća EQUINET-a je promicati jednakost u Europi kroz pružanje stručne podrške članicama, što uključuje razmjenu znanja, poticanje suradnje i istraživačkog rada, provođenje istraživanja te analizu aktualnih tema i javnih politika iz područja antidiskriminacije na europskoj razini. U uvodnom dijelu Konferencije okupljenima se obratio Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije, a brojni su govornici tijekom panel rasprava razmatrali teme vezane za promicanje jednakosti u zahtjevnim okolinama te vizije planova i izazova u budućnosti tijela za jednakost. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom konferenciji su prisustvovali Branka Meić Salie, savjetnica i Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Stranica 10 od 147

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.