Održana tribina „Žene i mediji u Hrvatskoj“

zene i medijiU Novinarskom domu u Zagrebu,9.ožujka 2018.godine održana je tribina „Žene i mediji u Hrvatskoj“koja je nastala kao rezultat suradnje Europskog Parlamenta u RH, Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i HND-a. U svom uvodnom obraćanju, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičićistaknula je kako je u medijima prisutan stereotipan način prikazivanja žene te prikazala brojne primjere naslovnica raznih časopisa gdje su žene prikazane na degradirajući i neprimjeren način. Posebno se osvrnula na nasilje nad ženama koje je u društvu izraženo. Ujedno je upoznala sudionike sa nacionalnim i međunarodnim propisima koji su na snazi u Republici Hrvatskoj i koji takvo postupanje zabranjuju. Više možete pogledati na sljedećem linku:
http://www.prs.hr/index.php/podrucja-aktivnosti/mediji/2395-sudjelovanje-na-tribini-zene-i-mediji-u-rhNa panel raspravi sudjelovali su Tonino Picula i Marijana Petir, kao zastupnici u EU Parlamentu, Branka Gabrijela Vojvodić ravnateljica HINE-e te Ksenija Kardum, direktorica informativnog programa Nove TV. U drugom djelu tribine prikazan je kratki dokumentarni film: „Ravnopravnost“ koji je nastao u sklopu projekta: „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena:usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom tribini je prisustvovala savjetnica Andreja Makar.

   

Priopćenje povodom Međunarodnog dana žena

Reagiranje jutarnjiInvaliditet je od velikog utjecaja na samo doživljavanje osobe odnosno što bi ona s obzirom na invaliditet trebala raditi, kako bi se trebala ponašati, što bi trebala očekivati, do kojih bi granica trebala ići i tako u svim područjima života. Upravo zbog takvog razmišljanja žene s invaliditetom su u daleko nepovoljnijem položaju u odnosu na žene bez invaliditeta. Posljedice takvog nepovoljnog položaja se očituju prvenstveno u području obrazovanja i zapošljavanja, a što je i usko povezano sa odlukom žene s invaliditetom hoće li živjeti život dostojanstveno i bez nasilja ili će tražiti opravdanja i prešućivati napad na svoj osobni integritet.Obilježavajući Međunarodni dan žena, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u suradnji sa Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, u okviru kampanje (SOIH) „I dalje aktivne i uključene“, organizira Okrugli stolkoji će se održati 07.ožujka 2018.godine s početkom u 12:00 sati u Kući Europe, Augusta Cesarca 4, Zagreb.

Opširnije: Priopćenje povodom Međunarodnog dana žena

   

Odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiju i osnivanje Hrvatskog saveza za nogomet u elektromotornim kolicima

SNP 2018Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom zaprimio je inicijativu g. Siniše Kekića  iz Turističke agencije TravAbled, agencije koja radi na pripremi organizacije i koordinacije odlaska navijača koji su osobe s invaliditetom na Svjetsko nogometno prvenstvo koje se ove godine održava u Rusiji (od 14. lipnja do 15. srpnja). Kako se radi o dalekom, te financijski i logistički vrlo zahtjevnom putovanju, ono se mora koordinirati s Hrvatskim nogometnim savezom (HNS-om). HNS mora popis navijača s invaliditetom dostaviti Svjetskoj nogometnoj federacija (FIFA-i), zbog čega je i inicirana suradnja između Turističke agencije TravAbled i HNS-a. I ovim putem obavještavamo sve zainteresirane da se za više informacija mogu javiti g. Siniši Kekiću, kontakt podaci: e-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , Skype: sinisa.kekic , mobitel: +385 92 10 777 96 (broj dostupan na WhatsAppu i Viberu), http://travabled.com/ , http://slopey.org/ . Također, obavješteni smo i kako su u tijeku pripreme za osnivanje Hrvatskog saveza za nogomet u elektromotornim kolicima, sporta koji već neko vrijeme ima svoju europsku i svjetsku krovnu organizaciju te ima dobre izglede postati i jedan od paraolimpijskih sportova na Paraolimpijskim igrama 2024. godine u Parizu. Doznali smo i da bi Hrvatski savez za nogomet u elektromotornim kolicima djelovao u sklopu Hrvatskog nogometnog saveza te da se u takvom sportu natječu isključivo osobe koje se kreću elektromotornim invalidskim kolicima.  Stoga pozivamo sve zainteresirane da se jave g. Kekiću za više informacija.

   

Održan sastanak s ministrom hrvatskih branitelja

Sastanak HBDana 5. ožujka 2018. godine u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je sastanak s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i njegovim suradnicima, državnom tajnicom Nevenkom Benić i načelnikom Sektora za normativnu djelatnost Ivicom Akmadžom. Na sastanku se razgovaralo o primjeni novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (Narodne novine, br. 121/17), položaju i pravima civilnih i vojnih invalida rata, problematici mirnodopskih vojnih invalida, planu i pripremama za donošenje novog Zakona o pravima vojnih i civilnih stradalnika rata i članova njihovih obitelji, kao i operacionalizacija rada i suradnji u slučajevima kada se Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom obraćaju hrvatski branitelji i hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sastanku su prisustvovali pravobraniteljica Anka Slonjšak, zamjenici pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić, te savjetnik pravobraniteljice Fabijan Kraljević.

   

Predstavljena hrvatska paraolimpijska reprezentacija za PyeongChang 2018

paeaolimpijciHrvatski paraolimpijski odbor (HPO) predstavio je 2. ožujka u Zagrebu hrvatsku reprezentaciju koja će nastupiti na 12. zimskim paraolimpijskim igrama (ZPOI) koje se održavaju od 9. do 18. ožujka u južno korejskom PjyeongChangu. Hrvatsku će predstavljati sedam sportaša u tri sporta - alpskom i nordijskom skijanju te u snowboardu. Nastupit će alpinci Dino Sokolović, Damir Mizdrak, Lovro Dokić i Eva Goluža, nordijci Josip Zima i Antun Bošnjaković, te u snowboardu Bruno Bošnjak. Na novinskoj konferenciji čuli smo kako će Hrvatsku zastavu na svečanom otvaranju nositi 17-godišnja slabovidna alpska skijašica Eva Goluža, inače najmlađa sudionica Zimskih paraolimpijskih igara u PyeongChangu. Hrvatska paraolimpijska reprezentacija otputovat će u Pjongčang 2. ožujka, a svečana ceremonija otvaranja Igara održat će se 9. ožujka na Olympic stadionu na kojem je održano otvaranje i zatvaranje zimskih olimpijskih igara. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predstavljanju hrvatske reprezentacije prisustvovao je zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

   

Stranica 2 od 152

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.